„Pentru a nu mai avea situaţii să vedem că ajung în Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la Curtea Supremă, oameni care nu au fost judecători în viaţa lor, nu au experienţă de judecători, ei fiind magistraţi într-adevăr, dar procurori. Asta este o chestiune care se poate rezolva prin lege, pentru că altfel ajungem la riscul inacceptabil, şi cred practic, ca un dosar intrumentat de un procuror să întâlnească în instanţă ca judecător procurorul respectiv”, a declarat preşedintele PNL, la Antena 3.
Antonescu a afirmat că această modificare legislativă trebuie realizată repede, cu ajutorul majorităţii parlamentare a USL.
Liderul PNL a fost întrebat dacă abuzurile instituţiilor în cazul cărora a invocat influenţa preşedintelui Traian Băsescu nu poate fi rezolvată prin intermediul unei acţiuni a majorităţii parlamentare a USL.
Citeşte şi Noi dezvăluiri din dosarul judecătoarelor şpăgare
Antonescu a răspuns că majoritatea instituţiilor pentru care a reclamat o activitate care s-a abătut de la principiul independenţei justiţiei nu se află sub autoritatea administrativă a Parlamentului.
De asemenea, el a precizat că o altă condiţie pentru unele măsuri în ceea ce priveşte justiţia trebuie să se bazeze pe un consens la nivelul USL.
„Nu întotdeauna o majoritate de 70% este o majoritate de 70%, ea poate să se comporte ca o majoritate de 40% plus 30%, şi atunci ai să vezi că niciuna dintre ele nu e suficientă (…) Nu a fost o referire la PSD sau la PNL, ci la faptul că nu toate soluţiile pe care la un moment dat unii le-am văzut au fost împărtăşite şi de ceilalţi. Modificarea Constituţiei, ceea ce noi am realizat, este rezultatul unui compromis”, a explicat liderul PNL.
Antonescu a ţinut să sublinieze că PNL nu urmăreşte anumite soluţii în dosare, sau protejarea vreunui politician.