Mai mult, toţi liberalii au votat împotriva începerii urmăririi penale contra lui Varujan Vosganian, Crin Antonescu precizând că a fost abandonată ideea abţinerii de la vot în urma discuţiilor din USL.
„Au votat toţi (senatorii PNL, n.r.). Nu am mai putut-o aplica pentru că eu atunci când am făcut-o şi am consultat şi partenerii din USL, şi alte grupuri politice au spus: «Atunci şi noi ne abţinem». În această situaţie, noi am fi putut declanşa prin abţinerea de la vot, sau neparticiparea la şedinţă, o situaţie de lipsă de cvorum care ar fi fost şi mai jenantă şi ar fi dus lucrurile mai departe. Atunci am mers în plen şi fiecare a votat cum a dorit”, a răspuns Antonescu.
Rezultatul oficial al votului Senatului în cazul solicitării privind începerea urmăririi penale în cazul ministrului Varujan Vosganian a fost anunţat în plen, fiind înregistrate 126 de voturi „împotrivă” şi 25 de voturi „pentru”.
Procurorul general al Parchetului ICCJ a solicitat, în 2 septembrie, Senatului şi, respectiv, şefului statului declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian şi, respectiv, Adriean Videanu, pentru complot şi subminarea economiei naţionale.
Solicitările au fost trimise Senatului şi şefului statului de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în urma cererii primite de la şeful DIICOT.
Dosarul în care DIICOT a cerut aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Videanu şi Vosganian este desprins din cel în care, în decembrie 2011, procurorii au început urmărirea penală în cazul a 40 de persoane cu funcţii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei şi Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, pentru complot şi subminarea economiei naţionale.