Crin Antonescu a precizat că USL are 227 de parlamentari, fiind grupul politic cel mai mare din Parlament, dar a admis că cei 227 de membri nu sunt suficienţi pentru învestirea noului Guvern.
„Mandatul nostru e clar: USL consideră că este obligaţa ei să-şi asume răspunderea de a încerca să facă un Guvern”, a spus Antonescu.
Mai mult, Antonescu a spus că rezultatul votului de vineri, respectiv 235, cu care a fost demis Guvernul Ungureanu, nu poate fi extrapolat automat la învestirea viitorului Guvern.
„De la 227 pornind e mai uşor să încerci să contruieşti o majoritate şi asta va fi probabil misiunea premierului desemnat dacă el va aparţine grupului nostru”, a spus Antonescu.
El a adăugat că la consultări preşedintele Traian Băsescu trebuie să distingă dacă există o majoritate sau cine are şansa mai mare de a obţine o majoriate şi să încredinţeze mandatul de a alcătui Guvernul unei persoane care aparţine unei formaţiuni sau alianţe politice.
„După aceea, persoana respectivă vine cu un program, cu o echipă. Acela e momentul în care discutăm de membri ai Cabinetului”, a mai spus Antonescu, întrebat dacă poate preciza numele unor viitori miniştri.
Preşedintele Traian Băsescu a trimis partidelor invitaţii la consultări pentru desemnarea unui nou prim-ministru, discuţiile fiind programate să înceapă la ora 17.00.
„Sper că domnul Traian Băsescu este conectat la realitate şi că nu-l va propune a doua oară pe Mihai Răzvan Ungureanu. Nu ne aflăm în situaţia politică din toamna anului 2009 şi nu ne aflăm la o lună şi jumătate de alegerile prezidenţiale, pentru că dacă nu am fi fost atunci în această situaţie s-ar fi pornit procedura de suspendare a lui Traian Băsescu”, a spus Antonescu.
El a precizat că nu crede că Băsescu va repeta gestul de atunci, când l-a propus pe Emil Boc pentru a doua oară pentru funcţia de premier.
„Eu cred că acum nu va repeta acest gest dar, sigur, rămâne de văzut. Nu aş dori să fac pronosticuri asupra atitudinii domniei sale”, a spus Antonescu.
Guvernul Ungureanu a căzut în urma adoptării moţiunii de cenzură, în Parlament fiind exprimate 235 de voturi „pentru”, 9 „împotrivă”, iar patru voturi fiind anulate.