Antonio Guterres, a subliniat, într-un raport către Consiliul de Securitate, că riscul unui război nuclear este din nou foarte real, chiar dacă s-a crezut, ani de-a rândul, că așa ceva este imposibil.
„Spitale, școli, blocuri de apartamente și instituții sociale au fost distruse de bombardamente. 12 milioane de ucraineni au fost forțați să-și părăsească locuințele. În orașele asediate, civilii devin ostatici fără acces la cele mai simple bunuri ale lumii civilizate”, a spus secretarul general al ONU.
„Amenințarea unui conflict nuclear, despre care credeam că este de neconceput, a devenit din nou reală.
Cel mai eficient mod de a-i proteja pe civili este prevenirea conflictelor armate sau rezolvarea pe cale pașnică a diferendelor. Dacă un conflict nu poate fi prevenit prin diplomație, suferințele oamenilor pot fi reduse și chiar evitate prin respectarea legilor umanitare internaționale și prin respectarea drepturilor omului”, a adăugat Antonio Guterres, citat de Ukrainskaia Pravda.
El a subliniat că războiul din Ucraina are consecințe globale, mai ales în privința crizei de alimente. Hrana și îngrășămintele s-au scumpit accelerat din cauza întreruperilor rutelor comerciale obișnuite din cauza ostilităților, provocând tulburări și instabilitate politică în țările în curs de dezvoltare.
Guterres a explicat că această criză îi va lovi cel mai rău pe cei mai săraci dintre locuitorii lumii și va cauza conflicte interne precum războaiele civile sau conflicte armate între diferite țări.
În raportul său, secretarul general al ONU a făcut apel la toate părțile din conflictul armat să respecte standardele internaționale din domeniul drepturilor omului și dreptul internațional.
Antonio Guterres a evitat să-i condamne pe militarii lui Vladimir Putin pentru numeroasele crime de război comise în Ucraina, spunând doar că avem de-a face cu o criză umanitară provocată de război.