NATO îşi va apăra toţi aliaţii şi întreg teritoriul împotriva unui atac rusesc, a declarat, vineri, secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, înainte de reuniunea miniştrilor de Externe ai Alianţei la Bruxelles, relatează Reuters.
”Alianţa noatră este o alianţă defensivă. Nu căutăm niciun conflict. Dar dacă un conflict va veni la noi, suntem pregătiţi pentru el şi vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO”, a spus el reporterilor, condamnând în acelaşi timp atacurile ruseşti asupra civililor din Ucraina”, a precizat înaltul oficial al SUA.
Vasile Dîncu, despre ameninţarea lui Putin cu bomba nucleară. „Nici nebunii nu vor să se sinucidă”
”Şi peste noapte, am văzut, de asemenea, informaţii despre atacul asupra unei centrale nucleare. Acest lucru demonstrează doar imprudenţa acestui război, importanţa încheierii acestuia, precum şi importanţa ca Rusia să îşi retragă toate trupele şi să se angajeze cu bună-credinţă în eforturile diplomatice”, a subliniat Blinken.
Jens Stoltenberg condamnă atacurile de la centrala nucleară Zaporojie. ”Nu dorim război, conflict cu Rusia, dar avem angajamentul de a ne apăra şi proteja aliaţii”
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a denunţat, vineri, invazia „brutală” a Rusiei în Ucraina şi a condamnat atacurile asupra civililor şi asupra centralei nucleare Zaporojie din Energodar, din sud-estul Ucrainei. ”Nu dorim război, conflict cu Rusia, dar avem angajamentul de a ne apăra şi proteja aliaţii”, a mai declarat Stoltenberg, citat de CNN.
”Condamnăm atacurile asupra civililor. Şi, peste noapte, am văzut, de asemenea, informaţii cu privire la atacul asupra centralei nucleare”, a declarat Stoltenberg într-o conferinţă de presă comună cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, premergătoare unei reuniuni ai miniştrilor de Externe ai NATO, la Bruxelles.
El a subliniat că ”NATO nu face parte din conflict”, deşi aliaţii NATO au ”aplicat sancţiuni fără precedent” asupra Rusiei şi au oferit ”sprijin” Ucrainei.
Preşedintele Zelenski: „Am supravieţuit nopţii care ar fi putut opri cursul istoriei”
”Nu căutăm război, conflict cu Rusia. În acelaşi timp, trebuie să ne asigurăm că nu există nicio neînţelegere cu privire la angajamentul nostru de a apăra şi proteja toţi aliaţii”.
El a spus că forţele NATO şi-au sporit ”prezenţa defensivă” în partea de est a Alianţei.
Stoltenberg a cerut, de asemenea, sprijin din partea Statelor Unite, Europei şi Canadei.
”Salut angajamentul puternic al Statelor Unite de a trimite mai multe trupe. I-am întâlnit pe mulţi dintre soldaţi. Şi este întotdeauna grozav să întâlnesc trupe americane în Europa şi să văd angajamentul şi profesionalismul lor, făcând parte din legătura transatlantică”, a continuat el.
”De asemenea, salut intensificarea prezenţei pe flancul de est a Alianţei, pe uscat, pe mare şi în aer, din partea Aliaţilor europeni şi a Canadei. În caz contrar, cred că această criză demonstrează importanţa ca America de Nord să fie unită în solidaritate strategică în cadrul NATO”, a conchis Stoltenberg.
Olaf Scholz: NATO nu va participa la războiul din Ucraina, nu ar fi o politică responsabilă / Ce spune despre schimbarea lui Putin
Cancelarul german Olaf Scholz a reiterat că NATO nu va participa la războiul din Ucraina, în urma invaziei militare lansate de Rusia în 24 februarie, relatează vineri DPA.
”Aceasta ar duce la o escaladare dramatică a acestei situaţii dificile în Ucraina, ceea ce ar aduce mari pericole”, a declarat Scholz pentru postul de televiziune ZDF. ”Iată de ce nu ar fi o politică responsabilă să facem asta acum”, a spus şeful executivului german, care a subliniat că trebuie prevenită o confruntare directă între NATO şi Rusia.
”De aceea nu va exista acum nicio decizie care va conduce la implicarea militară a statelor NATO în această confruntare”, a precizat Olaf Scholz.
El a subliniat că pentru dezescaladarea situaţiei din Ucraina este nevoie de o încetare a focului şi de negocieri suplimentare privind o retragere a forţelor ruse de pe teritoriul ucrainean.
În opinia sa, într-o primă etapă sancţiunile convenite contra Rusiei şi-au făcut simţite consecinţele. ”Ceea ce se întâmplă chiar acum este un război împotriva poporului ucrainean”, a adăugat el.
De asemenea, cancelarul german a spus că nu crede că o schimbare de regim în Rusia ar rezolva problemele din regiune întrucât democraţia este ceva care trebuie să vină de la oameni.
”Nu există un buton pe care poţi apăsa pentru a soluţiona toate problemele. Singura cale este de a încerca cu persistenţă să creăm un cadru pentru negocieri şi de a găsi un consens”, a încheiat el.