Proprietarii de hoteluri și terase de pe litoral nu sunt pregătiți să deschidă de luni, 1 iunie.
„Suntem pregătiți să deschidem terasele, dar nu așa din scurt. Era bine dacă aveam o predictibilitate, pentru că acum, pentru proprietarii de terase, de beach-baruri, va fi foarte greu ca în trei zile să vină și să activeze tot sistemul. Foarte important este momentul 5-8 iunie, atunci când vor fi Rusaliile și când de obicei pe litoralul românesc vin foarte mulți români”, a declarat la Digi24 Cristian Bărhălescu, vicepreședintele Asociației Patronale a Agențiilor de Turism din România.
Cristian Bărhălescu a semnalat și o altă problemă: cuantumul chiriilor pentru plaje, în condițiile în care administratorii pierd din clientelă din cauza obligației de a asigura distanțarea fizică a șezlongurilor.
„Este o discuție foarte aprinsă și pe tema chiriilor legate de aceste plaje, pentru că în acest moment sunt obligați să plătească pentru toată suprafața, dar 20 % se pierde și apoi 30 % pentru distanțare socială și pentru a oferi loc pentru cei care vin cu prosopul propriu, care trebuie lăsat la liber. Și, în acest moment, statul nu a anunțat că prin Direcția de Ape Dobrogea Litoral va reuși să-i susțină pe cei care plătesc chiriile sau să reducă într-un fel chiriile”, a precizat Bărhălescu.
El spune că litoralul nu este pregătit deocamdată pentru deschidere. „Vor fi doar câteva care se vor deschide. Noi ne uităm chiar acum la plaja care este în spatele meu și putem vedea beach-baruri care sunt demolate, altele în construcție, se montează umbrele. Cu siguranță nu toți vor fi în măsură să fie pe 1 iunie cu ele pregătite și gata de a primi turiștii. Dar cu siguranță vom avea suficiente umbrele și șezlonguri pentru câți turiști vin acum, chiar la început de iunie”, a spus reprezentantul ANAT.
„Turistul care vine pe plajă va fi preluat de personalul care administrează plaja și dus la șezolongurile disponibile. Acestea vor fi dezinfectate. Va fi dezinfectant și la agenții economici de pe plajă și cu siguranță vor găsi serviciile din anii trecuți – o înghețată, un suc etc. Aceesul către mare nu poate fi restricționat, pentru că dacă mai punem distanțare socială și în apă s-ar putea să ne trebuiască mai multă suprafață de luciu de apă”, a explicat Cristian Bărhălescu la Digi24.