Antreprenorii propun modificarea Codului Muncii pentru a se putea lucra de la distanţă

Potrivit unui sondaj realizate de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), antreprenorii au propus modificarea Codului Muncii astfel încât să permită flexibilitate în ceea ce priveşte derularea contractului de muncă şi muncă la distanţă.
Filip Stan
22 apr. 2020, 16:16
Antreprenorii propun modificarea Codului Muncii pentru a se putea lucra de la distanţă

„Având în vedere schimbările din ultima perioadă cu privire la desfăşurarea activităţilor lucrative, precum şi perioada de timp scursă de la momentul adoptării măsurilor de restricţionare a mişcării persoanelor, CNIPMMR analizează modul în care întreprinderile mici şi mijlocii din România au fost impactate de măsurile instituirii stării de urgenţă şi cum le-a fost sau le va fi afectată activitatea economică şi care sunt lecţiile învăţate în această perioadă”, arată sondajul.

Sondajul privind efectele muncii la domiciliu şi necesitatea reîntoarcerii personalului în unităţile de producţie a fost derulat în perioada 14 – 21 aprilie 2020 şi antreprenori au fost în proporţie de 63,3% microîntreprinderi, 19,9% întreprinderi mici, 10,1% întreprinderi mijlocii şi 6,7% alte forme de organizare.

Întrebaţi care consideră că sunt riscurile neîntoacerii la lucru în următoarea perioadă, aceştia au răspuns (răspunsuri multiple): scăderi ale cifrei de afaceri (74,80%), pierderea clienţilor (51,80%), reducerea personalului ca urmare a afectării veniturilor (36,30%), încetarea activităţii economice ca urmare a afectării grave a relaţiilor comerciale (35%), scăderea productivităţii muncii (27%) şi apariţia de sincope în comunicarea dintre angajator şi angajaţi, precum şi între angajaţi (19,90%).

„Printre măsurile considerate necesare a fi luate în continuare în domeniul relaţiilor de muncă, antreprenorii au propus: modificarea Codului Muncii astfel încât să permită flexibilitate în ceea ce priveşte derularea contractului de muncă şi muncă la distanţă (77,40%), introducerea unui termen mai mare de notificare în Revisal a modificărilor din contractul individual de muncă (50%), introducerea unui alt sistem de cuantificare a muncii la distanţă care să nu presupună înscrierea în condica de prezenţă (37,20%), altele (3,20%): reducerea taxării salarizării, posibilitatea angajatorului de a recupera investiţia în formarea profesională a angajatului etc.”, relevă sondajul.

Printre efectele pozitive considerate de antreprenori ca urmare a implementării măsurilor de distanţare socială în cadrul întreprinderilor, aceştia au menţionat (răspunsuri multiple): digitalizarea administraţiei publice (42,90%), debirocratizarea administraţiei publice (39,40%), digitalizarea întreprinderii (36,70%), îmbunătăţirea comunicării instituţionale (32,30%), identificarea unor noi oportunităţi de business (28,80%) şi identificarea unor noi canale de vânzare (19,90%).

Întrebaţi câţi salariaţi sunt încadraţi în societatea lor, aceştia au menţionat: 65,9% au mai puţin de 9 salariaţi, 23,9% au între 10 şi 49 de salariaţi şi 10,2% au peste 50 de salariaţi.

În ceea ce priveşte domeniul de activitate al respondenţilor, acesta este în proporţie de 67,7% servicii, 17,3% comerţ şi 15% producţie.

La întrebarea „Cât de afectat sunteţi de actuala criză?”, antreprenorii au răspuns în proporţie de 35,8% că sunt afectaţi în foarte mare măsură, 28,3% că sunt afectaţi în mare măsură, 14,6% că nu sunt afectaţi, 12,4% că sunt afectaţi în mică măsură şi 8,8% că sunt afectaţi în foarte mică măsură.

„Astfel, aceştia estimează o scădere a cifrei de afaceri, după cum urmează: 30,1% mai mult de 70% din cifra de afaceri, 18,1% între 30% şi 50%, 16,8% între 10% şi 30%, 15,9% între 50% şi 70%, 15% până în 10% şi doar 4,1% nu au înregistrat scăderi ale cifrei de afaceri”, mai arată sondajul.

Întrebaţi „În cât timp credeţi că veţi reveni la nivelul cifrei de afaceri anterior crizei?”, antreprenorii au răspuns: 37,6% îşi vor reveni în maximum şase luni, 29,6% în maxim 12 luni, 25,3% între 1 şi 2 ani, şi 7,5% în mai mult de 2 ani.

Întrebaţi apoi care consideră că este data de la care angajaţii ar trebui să se reîntoarcă în unitate, pentru a relua activitatea economică, 51,8% au menţionat că angajaţii ar trebui să se reîntoarcă după încetarea stării de urgenţă, 26,1% la începutul lunii mai şi 22,1% după sărbătorile Pascale.

De asemenea, antreprenorii chestionaţi estimează că pot reintegra personalul la nivelul anterior crizei, astfel: 57,5% în maxim trei luni, 20,4% în maxim şase luni, 8,8% în maxim nouă luni, 8% în mai mult de un an şi 5,3% în maxim 12 luni.

În ceea ce priveşte măsurile de prevenţie a răspândirii virusului Covid-19 pe care antreprenorii le pot implementa în cadrul unităţii, aceştia au răspuns (răspunsuri multiple): măşti de protecţie (82,30%), dezinfectanti pentru igienizarea suprafeţelor (74,80%), mănuşi de unică folosinţă (61,90%), asigurarea unei distanţe mai mari între spaţiile individuale de lucru (58,40%), altele (4,40%): viziere, lucratul în ture, lucratul 1 săptămână la birou/ 1 săptămână acasă, asigurarea transportului angajaţilor cu maşinile companiei, decontarea trannsporului angajaţilor cu maşinile proprii, work from home doar trei ore pe zi.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Mutare neașteptată în scandalul dintre urmăritul internațional Horațiu Potra și fosta soție / Miza: averea de milioane!
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Orașul din România considerat Meridianul Zero al lumii. A fost în prima linie a astronomiei europene
Capital.ro
Regulă pentru șoferii care nu au schimbat anvelopele de iarnă. Devine obligatoriu începând cu 15 aprilie
Playtech.ro
Cine plăteşte alocaţiile copiilor? Detaliul din lege cunoscut de puţini români
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Cel mai puternic „purificator al sângelui” din lume. Este afrodiziac, scade tensiunea arterială, dă energie și era adorat de romani
wowbiz.ro
Mariana Moculescu a dispărut! Nimeni nu mai știe nimic de ea de când a vorbit public despre datoriile pe care le are
Spynews
Documente-bombă! Cum a încercat Honorius Prigoană să-și execute tatăl mort! Un singur detaliu i-a scăpat
Spynews
Când urmează să nască soția lui Adrian Velea. Prezentatorul de la Acces Direct și partenera lui vor deveni părinți de băiețel
Evz.ro
Zodii cu care nu e bine să ai de-a face. Reacționează urât
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
kanald.ro
Destin spulberat într-o secundă. Trei tineri de 17 și 18 ani au murit într-un accident cumplit, după ce mașina lor s-a transformat într-o bilă de foc
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, manipulat și păcălit? Victor Ponta rupe tăcerea: Cine l-a chemat știa...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Petre Măgurean, fost jucător și antrenor de baschet, a murit la 67 de ani, cu doar două zile înainte de ziua de naștere: „A cucerit medaliile de bronz în Divizia A”
MediaFlux
Bani în plus la pensie pentru români. Se dau pentru cei cu minim 15 ani vechime
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Victor Ponta: omul care ”a salvat Belgradul” în urma unei ședințe secrete a Guvernului! ”A plagiat, dar a și inundat” – remarcă Cristian Preda