Antreprenorii români și mai ales, cei din regiunea Moldovei, încep să fie implicați din ce în ce mai des în afaceri majore. După ce băcăuanul Dorinel Umbrărescu a scos utilajele pentru a începe construcția A7, frații Dedeman, tot din Bacău, au fost recunoscuți cu un succes major în business.
Anul trecut, investitorii străini au avut un apetit mai scăzut pentru achizițiile majore în domeniul imobiliar. Piața românească a proprietăților comerciale, ce cuprinde clădiri de birouri, mall-uri, hoteluri și depozite, a adus investitorii români în prim-plan.
Primele zece tranzacții ca mărime au generat un volum de aproape 1 miliard de euro, adică 80% din totalul tranzacțiilor comerciale din 2022, informează Profit.ro.
Cea mai importantă tranzacție a anului trecut este cea mai mare făcută vreodată de un român, în țara noastră. Frații Dedeman, celebrii proprietari ai retailerului de bricolaj, au cumpărat cu 377 de milioane de euro cele șapte clădiri de birouri deținute în București de investitorul austriac CA Immo. Astfel, compania din statul „certat cu România” a părăsit țara noastră.
În urma acestei mutări, frații Pavăl au urcat pe poziția secundă în topul celor mai mari proprietari de spații pentru birouri din țara noastră, după Globalworth, din Polonia. În 2021, Frații Dedeman ocupau poziția a cincea în topul afaceriștilor cu proprietăți imobiliare.
Pentru achiziția clădirilor celor de la Immo, afaceriștii din Bacău au avut o luptă grea, purtată cu companii-mamut din străinătate, care înregistrează profituri colosale în România.
Astfel, pentru achiziția portofoliului imobiliar al CA Immo, frații Pavăl s-au confruntat cu grupul austriac Erste, sud-africanii de la Lion’s Head Investments, grupul ceh PPF și fondul ungar de investiții Adventum.
Pe locul al doilea în topul tranzacțiilor este o afaceri între parteneri: sud-africanii de la MAS Real Estate, care are printre acționari și cel mai mare fond de pensii din Africa, a cumpărat șase centre comerciale în țara noastră, de la partenerul Prime Kapital, în schimbul a 190 de milioane de euro. Valoarea tranzacției cu tot cu datoriile bancare și capitalul de lucru incluse se ridică la aproape 320 de milioane de euro.
Cele 6 centre comerciale tranzacționate sunt amplasate în localitățile Târgoviște (Dâmbovița Mall), Balotești (DN1 Value Centre), Ploiești, Zalău, Sfântu Gheorghe și Bârlad și au o suprafață închiriabilă agregată de 132.000 de metri pătrați.
În top zece tranzacții din 2022 au mai fost implicate diverse companii străine, din Africa de Sud, Austria, Malta, Belgia, dar și din România – One United Properties, compania lui Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu, a cumpărat cu 28 de milioane de euro sediul central al First Bank din zona Piața Victoriei de la omul de afaceri Dorin Mateiu, unul dintre partenerii One United Properties. Astfel, One se află pe locul 9 în topul tranzacțiilor. De asemenea, aceiași Frați Dedeman s-au înscris și pe locul patru în clasament, după ce au plătit fraților libanezi Johny și Jihad Jabra, proprietarii dezvoltatorului imobiliar Forte Partners, 90 de milioane de euro pentru prima clădire a complexului de birouri U Center din cartierul bucureștean Tineretului, adică noul sediu Booking.
Frații Dedeman sunt cei mai bogați români, potrivit topului Forbes realizat în 2022, cu o avere estimată la 13 miliarde de lei (2,6 miliarde euro). Pe locul al doilea este Ion Țiriac, cu 8,5 miliarde de lei (1,7 miliarde de euro), iar pe poziția a treia figurează Daniel Dineș, cu 8 miliarde de lei (1,6 miliarde de euro).