Faptul că multinaționalele nu se supun aceluiași regim fiscal precum companiile autohtone, provoacă din ce în ce mai multă nemulțumire în rândul antreprenorilor români. Pasivitatea Guvernului în a „deranja” companiile-mamut înseamnă mai multă sărăcie pentru cetățeni, taxe, impozite și prețuri mai mari pentru locuitorii României, avertizează din ce în ce mai mulți întreprinzători, economiști și analiști.
Printre antreprenorii care au luat atitudine în aceste zile, marcate de panica „Ordonanței Austerității” – ce ar urma să lovească și mai tare în IMM-urile românești și în simplii cetățeni, se numără celebrul Cristian Onețiu.
„De câte ori nu ne-am pus întrebarea: cât ne plac de fapt multinaționalele?
Pentru mine, sentimentul este dublu. România, din păcate, nu a reușit să formeze o bază antreprenorială solidă care să domine pe plan local.
Am petrecut 4 ani într-un mediu corporatist și uneori simțeam că trebuie să urmez ordinele cuiva de deasupra mea, chiar dacă nu simțeam că acea persoană are neapărat competențele necesare.
Cel mai dureros este să vezi cum multe oportunități sunt pierdute pentru antreprenorii locali, care ar putea dezvolta afaceri puternice aici, dar în loc de asta, ajung să lucreze pentru alții”, a notat Cristian Onețiu pe pagina sa de Facebook.
De asemenea, într-o discuție cu George Buhnici, Cristian Onețiu a acuzat Guvernul că favorizează concurența neloială, deci tratează cu dispreț companiile românești.
„Apropo de concurența neloială, așa cum și corporația care vine și nu plătește taxe își permite să plătească cu 50% mai mult un angajat și noi, ca și antreprenori locali, nu mai putem să-i angajăm, pentru că noi trebuie să plătim taxe pentru ei.
Uită-te la declarațiile pe care le au anumite corporații și beneficiile pe care le semnează statul cu ei! – ‘Vino doar aici, că eu îți dau beneficiile astea! Beneficiile respective ți le dau și au un avantaj competitiv în piața forței de muncă’.
Deci tu dacă nu-mi plătești mie ca stat anumite taxe, dar cel care e aici local trebuie să mi le plătească, e clar că tu ai bugetul ăla pentru a a plăti mai bine oamenii, furnizorii and ‘so on’ și atunci, cu cine vrea să lucreze angajatul, cu mine sau cu tin? Cu tine!”.
În vârstă de 45 de ani, Onețiu are o avere estimată la 100 de milioane de euro. De-a lungul timpului, a fost inclus în diverse topuri ale bogaților țării, precum TOP 500 Forbes și TOP 300 Capital.
Investițiile sale sunt direcționate către real estate, e-commerce, retail, blockchain și tehnologie.
Onețiu a devenit business mentor și este autor al cărții „Start în antreprenoriat”.