”Din 1910, data la care a început strângerea de date, 2013 a fost cel mai călduros”, a indicat organismul australian într-un comunicat, citat de Agerpres.
Vara 2012-2013 a fost cea mai călduroasă dintre toate, cu un val prelungit de căldură între 31 decembrie 2012 şi 19 ianuarie 2013, zi în care mercurul termometrelor a coborât pentru prima dată sub plus 45 de grade Celsius în ţara mare cât un continent.
Primăvara a fost şi ea cea mai blândă înregistrată vreodată şi doar singurele două ierni au fost cele mai moderate din 1910. Pe întregul an, temperatura medie s-a situat cu 1,2 grade Celsius peste media generală.
Biroul de meteorologie a reamintit că, la începutul lui 2013, Tasmania a fost pradă unor incendii distrugătoare, apoi, în cursul anului, iarna blândă şi primăvara timpurie au provocat ”în regiunea Sydney cele mai grave incendii de la mijlocul lui 1968”.
Organismul australian din domeniul meteorologiei, care a trebuit să adauge anul trecut noi culori pe scara sa cu temperaturi pentru a ilustra vârfurile de temperatură, a indicat că încălzirea constatată în Australia se înscrie în tendinţele climatice planetare.
Roger Jones, membru al grupului de lucru interguvernamental privind climatul, a declarat că încălzirea vizează ansamblul ţării.
”În timp ce creşterea medie a temperaturilor poate părea una fără gravitate, frecvenţa valurilor de căldură se accelerează rapid”, a subliniat el. ”Motivul pentru care valurile de căldură sunt mai lungi şi mai puternice nu este încă foarte evident, dar ele agravează riscul de incendii şi stres la animale, plante şi oameni într-un mod mai brutal decât l-au anticipat studiile”, a adăugat el.
Cercetătorii au tras, de asemenea, un semnal de alarmă în legătură cu faptul că acest an excepţional de călduros a intervenit când nu exista fenomenul El Nino, care aduce secetă şi căldură în Australia.