Anul 2014, cel mai cald din istoria măsurătorilor meteorologice. AVERTISMENT ALARMANT al specialiştilor

Primele zece luni ale anului 2014 au fost fiecare cele mai calde înregistrate pe planetă din 1880 când au început să fie măsurate temperaturile, a anunţat joi Agenţia americană însărcinată cu studiile asupra atmosferei şi a oceanelor (NOAA).
Romania TV
21 nov. 2014, 08:53
Anul 2014, cel mai cald din istoria măsurătorilor meteorologice. AVERTISMENT ALARMANT al specialiştilor

Luna octombrie a fost cea mai caldă din 1880 şi este cea de-a 38-a lună de octombrie consecutivă în cursul căreia temperatura globală a fost peste media secolului XX, ajungând la 14.74 grade, explică NOAA, conform France Presse.

Pentru perioada ianuarie – octombrie 2014, temperatura medie combinată la suprafaţa oceanelor şi solului a fost de 10,3 grade, peste media de 1,05 grade a secolului trecut.

Octombrie a fost, de asemenea, a treia lună consecutivă şi a cincea din ultimele şase luni cu o temperatură record pe glob. Luna iulie a fost a patra cea mai caldă din categoria sa.

Aceste temperaturi mai ridicate au fost rezultatul unui aer mai cald pe întreaga planetă la suprafaţa solului şi oceanelor, distribuit în mod egal între emisferele nordică şi sudică.

Emisfera sudică a cunoscut la nivel global în octombrie temperaturi record la sol, în special în partea de sud a Americii Latine şi în vestul şi sudul Australiei.

Pentru emisfera nordică, octombrie nu a fost decât a treia cea mai caldă lună din istorie. Părţi din sudul continentului european, regiunile de coastă din vestul Statelor Unite şi cea mai mare parte a estului extrem al Rusiei au înregistrat cele mai calde temperaturi în octombrie.

În schimb, părţi din centrul Siberiei au înregistrat în timpul aceleiaşi luni temperaturi de 4 până la 5 grade sub medie.

Temperatura la suprafaţa oceanelor a fost în octombrie 2014 cea mai ridicată înregistrată vreodată în a zecea lună a anului, situându-se la nivelul de 0.62 grade peste media secolului al XX-lea.

În Arctica, suprafaţa medie a banchizei în octombrie a fost a şasea cea mai mică înregistrată în această lună de când au început observaţiile prin satelit în 1979.

Aceste recorduri de temperatură au avut loc în absenţa fenomenului El Nino din Pacific, care se produce la intervale neregulate de timp, ce variază între doi şi şapte ani, şi durează între nouă luni şi doi ani, având o influenţă puternică asupra climei globale.

Potrivit NOAA, este posibil în proporţie de 60% ca El Nino să reapară în această iarnă în emisfera de nord.

În ultimul său raport publicat în luna aprilie, Grupul interguvernamental privind schimbările climatice (Giec) estimează că, în absenţa unei schimbări majore şi rapide în producţia de energie la nivel mondial, foarte dependentă de cărbune şi petrol, temperatura globală va creşte cu 3,7 grade Celsius până la 4,8 grade la orizontul anului 2100.

Prin urmare, potrivit acestui organism, mai rămâne puţin timp pentru a acţiona pentru a limita creşterea temperaturilor planetei la două grade până la sfârşitul secolului în raport cu era pre-industrială.

Experţii Giec avertizează că o încălzire cu peste 2 grade ar putea avea consecinţe dezastruoase, precum o creştere importantă a nivelului oceanelor cu topirea accelerată a gheţii arctice, multiplicarea fenomenelor meteorologice extreme , dispariţia unor specii de animale prin pierderea habitatului lor şi mai multe conflicte în contextul apariţiei unor crize alimentare.

Spynews
ADN-ul principalului suspect a fost găsit pe corpul Marinei, femeia ucisă în Brăila. Bărbatul i-ar fi mințit pe anchetatori
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Horoscop zilnic pentru luni, 22 iulie 2024. Oportunități pentru nativul Fecioară
Capital.ro
SE CONFISCĂ mașinile pe loc. Regulile se aplică deja LA GRANIȚA cu România
Playtech.ro
Țeapa pe care și-a luat-o un român într-o benzinărie din Grecia: Aveți mare grijă, verificați pompa
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Omul care l-a făcut pe Ceaușescu președinte. Unul dintre cele mai misterioase personaje din istoria românilor, stalinizatorul României
Spynews
Ilie Pălie și Foca. Ce reprezintă cele două sărbători care vin după Sfântul Ilie
Spynews
”Noi nu suntem criminali”. Mama bărbatului suspectat că a ucis-o pe Marina din Brăila își apără fiul! Femeia spune că cei doi se cunoșteau
Evz.ro
Românii, chemați la oaste. Mesajul este clar
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE! Dentista din Brăila își cunoștea presupusul ucigaș! Mama bărbatului a făcut dezvăluiri inedite + unde s-ar fi aflat el când
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Dentista din Brăila a fost ucisă în 33 de secunde! Principalul suspect a fost reținut pentru 24 de ore
Capital.ro
ESTE ILEGAL să îți repari propria MAȘINĂ. Se consideră infracțiune
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Bruce Springsteen devine oficial miliardar la 74 de ani
MediaFlux
LUMEA intră în RĂZBOI! RUSIA a ANUNȚAT după GESTUL NATO
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'