Anul 2016 ar urma să bată recordul de căldură cu o temperatură planetară medie superioară cu circa 1,2 grade Celsius faţă de era preindustrială.
„Anul acesta, nivelul încălzirii globale va creşte cu 1,2 grade Celsius. Mergem într-o direcţie greşită, ne apropiem periculos de ţinta stabilită anul trecut la Paris, de 1,5 grade Celsius„, a declarat Patteri Taalas, secretar general al Organizaţiei Meteorologice Mondiale.
Peste 190 de ţări s-au reunit la Marrakech (Maroc) pentru a încerca să mobilizeze aplicarea acordului de la Paris încheiat anul trecut şi care vizează limitarea încălzirii globale la sub 2 grade Celsius. Dincolo de acest prag, va fi extrem de dificil ca omenirea să se adapteze la impactul dereglărilor climatice în numeroase zone ale lumii, avertizează specialiştii.
Citeşte şi Acordul de la Paris privind încălzirea globală intră în vigoare AZI
Tendinţa de încălzire din 2015-2016 a fost dublată de un puternic episod El Nino. El Nino este o intensificare a curentului ecuatorial cald din Pacific, care revine o dată la cinci ani. El a început să se disipeze la finalul primăverii lui 2016.
În afară de temperatura mondială, alţi indicatori ai încălzirii globale au şi ei valori record, a avertizat instituţia. Concentrarea principalelor gaze cu efect de seră în atmosferă atinge niveluri fără precedent, suprafaţa banchizei arctice s-a redus alarmant, la fel şi gheţarii din Groenlanda. ONU va publica la începutul lui 2017 o versiune finală a raportului privind starea climei în 2016.