Anul 202 a fost cel mai călduros an din istoria Europei, arată un raport publicat de Societatea Meteorologică Americană, scrie CNN. D
Citeşte şi Fenomen meteorologic spectaculos, un nor imens a acoperit oraşul Lvov VIDEO
Potrivit raportului, temperaturile medii în Europa au fost în 2020 mai mari cu 1,9 grade Celsius față de media 1981-2010, interval de referință pentru măsurarea schimbării temperaturilor.
Cei mai călduroși cinci ani în Europa s-au înregistrat începând cu anul 2014.
Potrivit raportului publicat de Societatea Meteorologică Americană, 17 țări din Europa, printre care Franţa, Spania, Elveţia, Belgia, Norvegia şi Suedia, au raportat recorduri anuale de temperatură.
În Arctica, temperatura medie anuală anul trecut a fost cea mai ridicată înregistrată vreodată, cu 2,1 grade Celsius peste media 1981-2010. Și în Antarctica s-au înregistrat temperaturi ridicate. La stația meteo Esperanza au fost 18,3 grade Celsius pe 6 februarie 2020, cea mai mare temperatură înregistrată vreodată pe continent, cu peste un grad mai mult decât precedentul record, 17,2 C în 2015.
De asemenea, Japonia, Mexic şi Seychelles au înregistrat temperaturi record.
Potrivit raportului publicat de Societatea Meteorologică Americană, unele ţări din nord-vestul Europei au fost relativ răcoroase anul trecut, însă Marea Britanie a atins a treia cea mai ridicată temperatură medie anuală, după 2014 și 2006.
„Raportul de față se adaugă celorlalte dovezi că schimbările climatice provocate de om afectează fiecare parte a globului, dar nu toate regiunile se confruntă cu schimbări de aceeași magnitudine”, a declarat Robert Dunn, meteorolog la Oficiul Meteo britanic și contributor la raportul publicat, potrivit Digi24.
Emisfera nordică s-a confruntat în această vară cu fenomene extreme provocate de schimbările climatice – valuri de căldură și incendii în Grecia, Turcia, Italia, Franța, în timp ce Germania și Belgia s-au confruntat cu inundații masive în iulie.
Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus a avertizat luna aceasta că regiunea Mediteranei s-a transformat într-un „focar de incendii”, care au aruncat în atmosferă cantități imense de poluare cu fum.
SUA și Canada s-au confruntat și ele cu incendii puternice vara aceasta.
Citeşte şi Prognoza meteo lunară. Cum va fi vremea în prima zi de şcoală