Anul 2023 vine cu vești bune pentru chiriași. Proprietarii trebuie să suporte aceste costuri

Anumiți chiriași nu vor mai trebui să suporte anumite cheltuieli din propriul buzunar, proprietarii fiind cei care trebuie să se ocupe de plata acestora.
Alina Costache
14 nov. 2022, 18:14
Anul 2023 vine cu vești bune pentru chiriași. Proprietarii trebuie să suporte aceste costuri

În Germania există din 2021 o taxă climatică pe CO2 pentru încălzirea cu petrol sau gaze naturale plătită de chiriași, însă, de anul viitor, acest lucru se va schimba. Proprietarii vor fi obligați din 2023 să preia 95% din costul taxei. Decizia va fi luată în funcție de eficiența energetică a imobilului, potrivit ziarulromânesc.de.

Decizia de a aplica această taxă fost luată pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon care dăunează climei. Germanii chiriași suportă integral această taxă în prezent, dar din 2023 proprietarii proprietarii vor trebui să contribuie, deoarece ei sunt cei responsabili de starea energetică a clădirii.

Bundenstag, parlamentul federal unicameral al Republicii Federale Germania, a adoptat recent proiectul de lege referitor la această situație. Potrivit cerințelor Ordonanței cu privire la costurile de încălzire, costurile prețului CO2 care ajung la chiriași îi încurajează pe aceștia să încălzească locuința cu moderație, dar nu îi îbcurajează pe proprierari să eficientizeze clădirile din punct de vedere energetic. Din această cauză, se face un plan pentru a veni cu contramăsuri printr-o nouă lege.

Citește și: ANAF începe raziile la românii cu proprietăți. Actul obligatoriu pe care trebuie să-l aibă fiecare cetățean

Prețul CO2 va fi împărțit între chiriași și proprietari după un model de niveluri. Dacă o casă este mai ecologică, cu atât proprietarul contribuie mai puțin. În prezent, prețul este de 30 de euro pe tona de CO2 emisă la arderea combustibililor pentru încălzire. Trepat, va crește la 55 de euro, până în 2025. În cazul clădirilor nerezidențiale, va fi introdusă o soluție forfetară de 50-50.

În ceea ce privește clădirile rezidențiale, proprietarii vor calcula emisiile de dioxid de carbon pe metru pătrat pe spațiu locuibil și pe an. Valoarea este utilizată pentru a distribui costurile, conform tabelului de mai jos. Dacă valorile sunt foarte proaste, proprietarii poate ajunge să plătească un procent de 95% din taxă.

Citește și: Viciile constructorilor îi ard la buzunar pe proprietari. Cum pot să își aleagă românii corect locuința mult dorită

Conform proiectului de lege, proprietarii sunt obligați să furnizeze informații exacte despre calculul cotei de cost cu CO2 în factura de încălzire. Vor fi raportate pnderea costului CO2 atribuit chiriașilor, clasificarea locuinței și baza de calcul. În cazul în care proprietarul nu emite informații cu privire la ponderea costurilor cu dioxidul de carbon sau nu furnizează informații necesare, chiriașii își vor putea reduce cota la 3%.

Potrivit asociațiilor de locatari, taxa de CO2 pentru un apartament de nivel mediu dintr-un bloc provoacă costuri suplimentare de aproximativ 67 de euro pe an pentru încălzirea cu gaz și de 98 de euro pentru cea cu păcură.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Cât a ajuns să coste un gram de aur. Creșterea e spectaculoasă, prețul metalului prețios a atins un nou record
Capital.ro
Călin Georgescu va fi învins. Omul care îi va lua complet fața. Va intra în turul 2 și va câștiga
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Voucherele de vacanță. Reglementări pentru 2025
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Maria, voluntar Saj, a murit într-un accident rutier cumplit Avea doar 26 de ani și a lăsat un băiețel orfan 😢
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Trupele nord-coreene suferă pierderi semnificative în regiunea rusă Kursk
MediaFlux
POLIȚIA îi VIZEAZĂ pe cei care STAU LA BLOC. TREBUIE să FIE ATENȚI la FIECARE persoană și DOCUMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București