Vești bune pentru o categorie de români! Datorită unei modificări legislative, vor fi acordate ajutoare financiare importante, însă numai în anumite condiții.
Categoria de români ce poate beneficia de sprijin este cea a fermierilor care dețin terenuri scoase temporar din circuitul agricol.
Datorită unei modificări legislative care a fost adoptată recent, acești fermieri pot obține subvenții de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), cu condiția să demonstreze că terenul este utilizat în scop agricol și nu a fost abandonat.
Modificarea legislativă a vizat criteriile de eligibilitate pentru subvențiile APIA, notează agrointel.ro.
Conform prevederilor legale anterioare, terenurile scoase din circuitul agricol, inclusiv cele modificate în cursul anului de cerere, nu erau eligibile pentru subvenții.
Acum însă, a fost introdusă o excepție, potrivit căreia terenurile rămân eligibile dacă sunt folosite pentru activități agricole până la sfârșitul anului respectiv.
Citește și Electrica, informare de ultimă oră pentru toţi clienţii din România
Noile reglementări reprezintă o oportunitate pentru fermieri, dar implică și obligații suplimentare. Pentru a beneficia de subvenții APIA pe suprafață, fermierii trebuie să facă dovada utilizării în scopuri agricole a terenurilor scoase temporar din acest circuit. Această dovadă poate include documente justificative, fotografii sau alte mijloace acceptate de autorități, notează capital.ro.
Pentru a putea beneficia de subvenții, fermierii trebuie să consulte modificările legislative (Ordinul 539/2024, publicat în Monitorul Oficial la 3 ianuarie 2025) și să aibă pregătită documentația necesară pentru a demonstra că respectă noile criterii de eligibilitate.
Potrivit sursei citate, modificarea legislativă face parte dintr-o strategie amplă ce are ca scop sprijinirea fermierilor și utilizarea eficientă a resurselor agricole.
Introducerea excepției pentru terenurile scoase temporar din circuitul agricol arată eforturile autorităților de a adapta reglementările la nevoile reale ale agriculturii românești.
Astfel, prin noul cadru legal, se dorește încurajarea utilizării terenurilor disponibile, chiar dacă acestea sunt scoase temporar din circuitul agricol.
Potrivit APIA, în perioada 16 octombrie – 1 noiembrie 2024, au fost autorizate la plată, în cadrul campaniei de plăți în avanspentru anul de cerere 2024, un număr de 571.110 fermieri, cu o sumă totală de peste 601 milioane de euro.