Vinurile vor fi de calitate, pentru că strugurii au acumulat cantităţi suficiente de zaharuri, dar se înregistrează diferenţe semnificative de medie cantitativă de struguri la hectar atât între regiunile viticole, cât şi între producătorii aflaţi în acelaşi areal, arată un comunicat al patronatului. Aceste diferenţe sunt create de condiţiile climatice şi atenţia dată aplicarii eficiente a tratamentelor fitosanitare.
Potrivit Mediafax, în Moldova (Huşi, Iaşi, Cotnari) – producţie este cu 15 – 20% mai mare, în Vrancea cu 20% mai mare, la Dealu Mare egală cu cea de anul trecut, în Dobrogea cu 30% mai mică, în Oltenia cu 20 % mai mică, în Banat cu 10% mai mare, iar în Transilvania este egală cu cea de anul trecut.
La nivel european, la începutul verii Franţa anunţa diminuarea producţiei de struguri iar Spania anunţa creşterea acesteia; acear ultim aspect care genera la nivel mondial un preţ de vânzare mai mic pentru vinul vărsat, arată comunicatul.
În Romania preţul de tranzacţionare al strugurilor din soiuri nobile pentru producerea vinului variază între 1 leu şi 1,5 lei/kg, în funcţie de zonă, de culoare şi de calitatea strugurilor.
Exportul de vinuri a crescut din 2013, când a fost de 16,5 milioane euro la 18 milioane de euro în 2014 şi 22,3 milioane euro anul trecut. Importurile au fost de 38 milioane euro în 2013, de 33,2 milioane euro în 2014 şi de 42,4 milioane euro în 2015. Principalele pieţe de export au fost Marea Britanie şi China, iar principalii furnizori de importuri Spania şi Republica Moldova.