Episcopiile din întreaga lume, care reunesc circa 1,2 miliarde de credincioşi, sunt chemate să se alăture acestei rugăciuni de adoraţie a Trupului şi Sângelui lui Christos, în faţa Sacramentului Euharistiei. În acelaşi moment se va desfăşura şi o ceremonie similară în Bazilica Sf. Petru de la Vatican în prezenţa papei Francisc, notează AFP.
Indiferent că este zi sau noapte, pe toate continentele, catedralele şi numeroase biserici vor rămâne deschise pentru această adoraţie, a cărei temă este „un singur Dumnezeu, o singură credinţă„. Mii de comunităţi monastice vor fi astfel adunate prin rugăciune. La Honolulu, rugăciunea va începe sâmbătă la ora 5:00, în timp ce în Papua Noua Guinee, va fi deja duminică, ora 1:00.
„Fiecare episcopie va putea să îşi organizeze rugăciunea de adoraţie aşa cum consideră de cuviinţă, şi chiar cea a Sf. Petru le va fi propusă”, a explicat într-o conferinţă de presă arhiepiscopul Rino Fisichella.
Prelatul a explicat că mişcarea de adeziune a fost una importantă, chiar dacă unele episcopii nu au răspuns chemării, aşa cum s-a întâmplat în Africa. Asa nu înseamnă că nu vor organiza o oră de rugăciune, a arătat el. Potrivit acestuia, răspunsuri pozitive au sosit din ţări unde catolicii sunt minoritari sau unde există o situaţie dificilă, precum Irak, Rusia, Japonia sau Bangladesh.
Întrebat despre China, unde catolicii se confruntă cu o situaţie delicată, Fisichella a evocat „prudenţa cerută” în demersurile întreprinse pentru organizarea acestei rugăciuni. „În China, avem contacte, există medieri, dar aşteptăm să primim răspunsuri”, a spus prelatul.
Totodată, arhiepiscopul Fisichella s-a referit şi la numărul grupurilor organizate, de credincioşi, din întreaga lume, care s-au înscris de la 11 octombrie 2012 să participe, la Roma, la diferite ceremonii în cadrul „Anului credinţei„, lansat de papa Benedict al XVI-lea, avansând cifra de 4,3 milioane de persoane, fără a-i lua în considerare pe cei care au venit pe cont propriu să ia parte la aceste ceremonii.