Deficitul bugetar, inflația, pe scurt – contextul economic complicat va face ca anul 2025 să fie unul complicat și pentru buzunarele românilor.
De la 1 ianuarie 2025, este sigur că se vor scumpi benzina și motorina, ca urmare a creșterii accizei la carburanți. Se estimează însă că efectul asupra prețurilor finale la pompă va fi mai mic în comparație cu majorările din 2024. În 2025, acciza la benzină va fi de 2.528 de lei pentru 1.000 de litri și de 2.317 lei pentru 1.000 de litri de motorină, conform Ministerului Finanţelor.
În prezent, acciza este 2.382 de lei pentru benzină, respectiv 2.183 de lei pentru motorină. Potrivit unor calcule făcute de economica.net, noile accize vor aduce o scumpire la pompă de 17 bani la litrul de bezină și de 16 bani la cel al motorinei, cu tot cu TVA. Scumpirile ar urma să se vadă din prima zi a anului 2025.
Scumpirea carburanților ar urma să influențeze și prețurile alimentelor, iar asta în ciuda plafonării adaosului comercial la cele de bază până la 30 iunie 2025, decisă de Guvern la jumătatea lui decembrie. ”Motorina e în tot şi în toate, inclusiv în alimente”, spune expertul fiscal Gabriel Biriș, citat de jurnalul.ro.
Băuturile alcoolice ar urma să coste și ele mai mult la anul, ca urmare a calendarului de creștere a accizelor propus de Ministerul Finanțelor, care să înlocuiască mecanismul de indexare cu inflația.
Astfel, în 2025, accizele la băuturi spirtoase, vinuri spumoase și alte tipuri de băuturi alcoolice vor crește cu 4,4 la sută, iar în 2026, cu 5 la sută, majorări care vor influența prețul la raft al acestor produse.
În privința polițelor RCA (Asigurarea de Răspundere Civilă Auto), Executivul a decis plafonarea pețurilor până la 31 martie 2025, conform unei hotărâri ce ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie. Chiar și așa însă, prețurile polițelor sunt mai mari decât în iulie 2024, conform noilor tarife de referință publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și valabile pentru următoarele șase luni.
Conform calculelor făcute de ZF, prețurile polițelor RCA au înregistrat creșteri de la 5 până la peste 30 la sută.
Pentru șoferii din zona Bucureşti-Ilfov, cel mai mic tarif de referinţă este de 1.844 de lei, pentru o putere a maşinii de 50 kW sau mai puţin, grupa de vârstă 51-60 de ani, iar cel mai mare este de 5.240 de lei, pentru o maşină cu o putere de peste 300 kW, grupa de vârstă de maximum 30 de ani. Asta înseamnă majorări de aproape 9 la sută, respectiv peste 30 la sută pentru cele două exemple analizate.
Tot la anul, românii vor plăti taxe și impozite locale mai mari, din cauza actualizării acestora cu rata inflației. În București de pildă, majorarea este de 10,4 la sută, conform hotărârii aprobate de Consiliul General al Municipiului București (CGMB). Bucureștenii care își vor plăti impozitul pe casă sau mașină până la 31 martie 2025 vor beneficia de o reducere de 10 la sută.
Și călătoria cu metroul s-ar putea scumpi în Capitală anul viitor. Metrorex vrea ca, de la 1 ianuarie 2025, prețul unei călătorii să crească de la 3 lei la 5 lei, iar cel al unui abonament lunar, de la 80 de lei la 100 de lei, conform unui proiect publicat pe site-ul Ministerul Transporturilor.
Citește și Cine este românul cu patru pensii de Crăciun. Pensionarul a primit 14.800 de lei, dar e nemulțumit