Anul Nou Chinezesc 2025 debutează cu „Banchetul Primăverii” (chun jiu) sau „Banchetul Zeilor Norocului” (cai shen jiu). În fapt, este vorba despre o masă – un adevărat spectacol – care începe în seara ultimei zile din an și se încheie în zori, odată cu noul an.
Această masă este un adevărat ritual al reîntregirii familiei, unde fiecare preparat are o anumită semnificaţie.
Fiind masa care inaugurează o nouă perioadă, simbolizează toate mesele viitoare. De aceea, trebuie să fie deosebit de reușită, convivială și bogată. Dacă rămân resturi, cu atât mai bine, acestea simbolizând prosperitatea! Pe masă se află multe feluri de mâncare, fructe și dulciuri, iar majoritatea alimentelor au o semnificație specială.
La această masă, se servește mai întâi carne (de vită sau porc) și pește sau fructe de mare, deoarece ceea ce provine din mare sau apă simbolizează abundența (peștele sugerează râuri, apă curgătoare; în plus, cuvântul „pește” și cel pentru „surplus” se pronunță la fel în chineză).
Citeste si Zodiac CHINEZESC ianuarie 2025. Ce semne atrag noroc, împliniri, succes, fericire și iubire
În unele familii, se lasă intenționat peștele neterminat pentru a sublinia ideea de belșug.
Aceste mâncăruri sunt însoţite de tăiței (a căror lungime indică longevitatea), orez, curmale, fasole sau bambus (simbol al tinereții, fiind mereu verde).
După felurile principale, vine supa, care poate fi dulce sau sărată. Supele rareori sunt mixate, fiind mai degrabă bulionuri pline de chifteluțe, tăiței, alge, muguri de bambus, soia, ciuperci sau fructe.
La finalul mesei, se servesc dulciuri sau prăjituri care aduc noroc. Acestea sunt în mod tradițional în număr de 6 sau 8, fiecare reprezentând o dorință pentru viitor. Pe masă apar tot felul de gustări: rădăcini de lotus (simbolizând bogăția), semințe de pepene (pentru reuniuni), ghimbir sau fructe confiate etc.
Sfârșitul mesei este momentul faimoaselor Fortune Cookies („Biscuiții norocului”), inventați de americani, dar adoptați imediat de restaurantele chinezești. Aceste biscuiți ușori conțin un bilețel cu un proverb norocos.
Fructele sunt de obicei prezentate în coșuri frumos aranjate. Fructul emblematic al sărbătorilor este mandarina, al cărei nume în chineză este omonim cu „eveniment fericit”. De asemenea, se consumă piersici, simboluri ale longevității.
Unul dintre preparatele tradiționale este fondue-ul festiv, care include chifteluțe de creveți și pește, scoici Saint-Jacques, felii de calamar, surimi și un bulion de legume.
Tot ce trebuie să faci este să tai mărunt fructele de mare și peștele, să pregătești bulionul cu pastă de soia, ciuperci și varză chinezească sau alte legume la alegere. În momentul în care acest fel de mâncare se consumă, bucata de pește sau fructul de mare trebuie scufundat în bulionul fierbinte pentru câteva clipe.
Nu puţini sunt românii care respectă multe dintre tradiţiile şi obiceiurile chinezeşti, cunoscut fiind faptul că acestea sunt aducătoare de noroc.
Mâncarea chinezească se află la loc de cinste în preferinţele multor români şi la fel de mulţi ţin cont de principiile Feng Shui (arta chinezească străveche ce ne ajută să creștem nivelul energiei din casă, energie care influențează calitatea vieții) atunci când îşi amenajează locuinţele.
Acestora le recomandăm ca de pe masa din 29 ianuarie să nu le lipsească măcar câteva din următoarele alimente: