În noaptea dintre ani și pe 1 ianuarie nu se plânge. Tradiția spune că aceia care plâng în prima zi a anului vor avea un an cu evenimente triste.
Oamenii obișnuiesc ca la cumpăna dintre ani să lase toate ușile și ferestrele deschise pentru ca anul vechi să plece imediat și să facă loc celui nou.
Cine este politicos și manierat de Anul Nou va fi tot timpul așa, de aceea se spune că în noaptea de Revelion trebuie evitate atât discuțiile în contradictoriu și limbajul licențios sau brutal.
Despre copiii născuți pe 1 ianuarie se spune că vor avea noroc toată viața.
De Anul Nou, oamenii nu împrumută bani, bijuterii sau alte obiecte de preț în prima zi din an și nici nu plătesc datorii sau taxe, nu duc gunoiul și nu oferă daruri, toate acestea fiind semne de sărăcie în anul ce abia începe. Unii merg chiar mai departe cu superstiția și, dacă sunt nevoiți să scoată ceva din casă, cheamă pe altcineva în acest sens.
De asemenea, se spune că, pentru un an îmbelșugat este bine ca la miezul nopții pe masă să fie pahare și farfurii pline, iar fiecare mebru al familiei să aibă bani asupra sa. Paharele, farfuriile și buzunarele goale sunt semnele unui an sărac.
Dacă nu doriți să fiți datori tot anul ce vine, încercați să vă plătiți datoriile până la miezul nopții.
Conform tradiției populare, fetele nemăritate pun în Ajunul Anului Nou un fir de busuioc într-un vas cu apă, o ramură de măr și un ban. Dimineața, fetele își vor visa alesul cu care urmează să se căsătorească.
Printre cele mai frumoase obiceiuri pe care românii le au in noaptea de Anul Nou, dar și în prima zi a noului an, colindele joacă un rol extrem de important. Printre acestea trebuie neapărat să amintim Sorcova și Plugușorul.
Totusi, în noaptea dintre ani este important să ne punem mereu o dorință și să întâmpinăm anul ce vine cu speranțe mari.