Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se majorează la 1.900 lei lunar de la 1 ianuarie 2018
Guvernul a adoptat o hotărâre prin care stabilește că salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se majorează de la 1.450 lei la 1.900 lei lunar, începând cu data de 1 ianuarie 2018, în această sumă nefiind incluse sporuri și alte adaosuri.
Pentru un program complet de lucru de 166,666 ore în medie pe lună, în anul 2018, valoarea medie orară a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată reprezintă 11,40 lei/oră pentru cei 1.900 lei lunar.
„Asta înseamnă că anul viitor, salariul net care acum este 1.065 de lei va ajunge la 1.163 de lei pentru personele care nu au alte persooane în întreţinere. (…) Încerc să-i conving, încă o dată, pe toţi angajaţii că nu le va scădea netul în urma trecerii acestor contribuţii”, a explicat ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.
Transferul contribuţiilor sociale la angajaţi de la 1 ianuarie
Guvernul va reduce, la 1 ianuarie 2018, numărul de contribuții sociale obligatorii pe care trebuie să le plătească angajatorii pentru propriii salariați, conform unui act normativ publicat vineri în Monitorul Oficial.
De anul viitor, vor exista doar trei contribuții sociale obligatorii, față de șase, câte sunt acum, reiese din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 79/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
– dacă este vorba de condiții deosebite de muncă, angajatorul va avea în sarcină o cotă suplimentară de 4% (deci 29% în total, salariat + angajator);
– dacă este vorba de condiții speciale de muncă, angajatorul va avea în sarcină o cotă suplimentară de 8% (deci 33% în total, salariat + angajator);
Pentru salariații care lucrează în condiții normale, se va datora CAS de 25%, însă dacă va fi vorba de condiții mai grele de muncă, se va datora CAS de 29% sau 33%. Cu alte cuvinte, angajatorul va datora CAS, împreună cu salariatul, numai când vine vorba de condiții mai grele de muncă.
Contribuția asiguratorie pentru muncă va fi formată din actualele contribuții pentru șomaj, concedii medicale, riscuri profesionale și creanțe salariale.
Voucherele de vacanţă, acordate tuturor angajaţilor din sistemul public de la 1 ianuarie 2018
Salariații din instituțiile și autoritățile publice vor beneficia, până la 30 noiembrie 2018, de indemnizație de vacanță, sub formă de vouchere, în cuantum de 1.450 de lei pentru fiecare salariat, potrivit unei hotărâri de aprobare a normelelor metodologice de aplicare a ordonanței de urgență privind acordarea voucherelor de vacanță.
Voucherele de vacanţă vor putea fi acordate de orice instituţie publică, începând de la 1 ianuarie 2018, iar pentru acest lucru sunt bugetate 1,7 miliarde de lei, a anunţat ministrul Turismului, Mircea Dobre, în cadrul dezbaterilor din comisiile de buget-finanţe din Parlament.
„Voucherele de vacanţă sunt bugetate şi se vor acorda tuturor celor care sunt angajaţi în sistemul public. De la 1 ianuarie 2018 aceste vouchere vor putea fi acordate de orice instituţie publică şi sunt bugetate 1,7 miliarde de lei pentru acest lucru. Ordonanţa de Urgenţă 46/2017 prevedea că, în perioada 1 iulie 2017 – 30 noiembrie 2018 se va acorda o indemnizaţie sau o primă de vacanţă sub formă de vouchere în valoare de 1.450 de lei. Acestea se vor acorda sub formă tipărită sau în format electronic. Există şi varianta ca de la 1 decembrie 2018 să se schimbe metodologia de acordare”, a menţionat Dobre.
Acordarea voucherele se face în limita sumelor prevăzute distinct cu această destinație, în bugetele proprii aprobate, potrivit legii, fiecărui ordonator de credite.
Beneficiarii care au primit vouchere de vacanță nominale sunt singurele persoane îndreptățite să utilizeze voucherele de vacanță în perioada menționată pe acestea și în exclusivitate pentru achitarea pachetului de servicii contractat. Beneficiarii au dreptul să își aleagă unitatea afiliată pentru achiziționarea serviciilor turistice.
Cuantumul acordat salariaților sub forma voucherelor de vacanță se stabilește de către angajator proporțional cu perioada de exercitare a raportului de serviciu sau durata contractului de muncă, într-un an calendaristic.
În cazul cumulului de funcții, voucherele de vacanță vor fi acordate de către angajatorii unde beneficiarii în cauză își au funcția de bază sau, după caz, de fiecare angajator, proporțional cu timpul lucrat, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
Indemnizația minimă de creștere a copilului se majorează de la 1 ianuarie
Guvernul României a adoptat o Ordonanță de urgență prin care indemnizația minimă de creștere a copilului se va majora la 1.250 de lei, de la 1 ianuarie 2018, față de 1.233 de lei cât este în prezent.
Pentru asigurarea acestei majorări, indemnizația de creștere a copilului nu va mai fi raportată la salariul minim, ci la Indicele Social de Referință (ISR). În prezent, valoarea ISR este stabilită la 500 de lei, iar indemnizația va avea valoarea a 2,5 ISR.
„Cuantumul minim al indemnizației nu poate fi mai mic decât suma rezultată prin aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referință, denumit în continuare ISR și nici mai mare de 8.500 lei”, potrivit OUG.
Pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleți sau multipleți, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naștere, nivelul indemnizației lunare se va majora, mai nou, cu 1.250 de lei, iar nu cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară, așa cum este acum.
Așadar, din 2018, indemnizația lunară pentru creșterea copilului va fi cuprinsă între 1.250 și 8.500 de lei.
Pensia minimă creşte la 640 lei
Ordonanța adoptată de Guvern prevede și creșterea pensiei minime de la 520 de lei la 640 de lei, dar și a punctului de pensie de la 1.000 de lei la 1.100 de lei, începând cu 1 iulie 2018.
Reducerea impozitului de venit
Anul 2018 aduce şi reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% pentru veniturile din salarii, precum şi pentru pensiile peste 2.000 de lei, pentru chirii, dobânzi sau activităţi agricole.
Reducerea procentului de plată către Pilonul II de pensii
Din ianuarie 2018, procentul de plată către Pilonul II de pensii va scădea de la 5,1% la 3,75%, fără a fi afectată valoarea nominală din prezent. Mai precis, suma care este achitată astăzi către administratorii Pilonului II va fi cel puțin aceeași anul viitor, dar scăderea procentului este necesară ca urmare a creșterii salariului mediu cu 20%, de la 1 ianuarie 2018.
Amenzi pentru românii care pleacă din ţară mai mult de 180 de zile şi nu anunţă Fiscul
Românii care intenționează să plece din țară pentru mai mult de șase luni de zile vor risca, de la 1 ianuarie 2018, să fie amendați dacă nu notifică Fiscul în prealabil. Mai exact, românii care vor pleca în vacanţă, la studii, la muncă sau la rude pentru mai mult de 180 de zile, trebuie să anunțe ANAF, înainte cu 30 de zile de plecare, din ianuarie, prin completarea și depunerea unui chestionar de rezidență fiscală.
„Formularul trebuie înregistrat cu 30 de zile înaintea plecării din România, la organul fiscal central competent unde persoana fizică își are domiciliul fiscal, respectiv unde a înregistrat „Chestionarul pentru stabilirea rezidenței fiscale a persoanei fizice la sosirea în România”, dacă persoana în cauză nu a informat cu privire la schimbarea domiciliului/locuinței permanente, după caz. Chestionarul poate fi descărcat de pe site-ul ANAF: www.anaf.ro, secțiunea: Asistență contribuabili, rubrica: Formulare fiscale și Ghid de completare și se poate transmite personal sau prin împuternicit, prin poștă, cu confirmare de primire, sau se poate depune la registratura organului fiscal central competent”, este menţionat în „Ghidul privind rezidenţa fiscală a persoanelor fizice”.
Citeşte şi Case şi maşini ieftine de la ANAF. Când încep LICITAŢIILE şi ce trebuie SĂ FACI
Obligația de notificare a intenției de a pleca din România pentru mai bine de jumătate de an nu este nouă în legislația autohtonă, însă recent a fost reglementată, prin ordonanță a Guvernului, o amendă pentru cei ce o omit. Concret, amenda pentru nedepunerea în timp util a chestionarului respectiv va fi, din prima zi a anului viitor, între 50 și 100 de lei.
Obligația de a depune ghidul o au persoanele fizice care pleacă din România pentru o perioadă sau mai multe perioade de ședere în străinătate care depășesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive.
Totodată, trebuie să depună chestionarul și persoanele fizice care sosesc în România și au o ședere în statul român o perioadă sau mai multe perioade care depășesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat.
Amenzile de circulaţie pentru şoferi, plafonate în 2018
Chiar dacă salariul minim pe economie va fi majorat de la 1 ianuarie 2018, acest lucru nu îi mai afectează pe şoferi. Guvernul a decis să stabilească o valoare fixă a punctului-amendă contravențională privind circulația pe drumurile publice.
Astfel, pentru perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2018, se plafonează punctul-amendă la suma de 145 lei, cât este în prezent, fără a se majora în funcție de salariul minim brut pe economie garantat în plată.
Potrivit OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, amenzile contravenționale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate.
Vezi câţi bani vor scoate din buzunar şoferii indisciplinaţi în trafic
Buget de austeritate în 2018: angajări la stat blocate, indemnizaţii plafonate, reducerea cheltuielilor publice cu 10%
2018 aduce şi veşti proaste pentru unii angajaţi. În anul 2018 se vor aplica unele măsuri de limitare a cheltuielilor publice, a anunţat Guvern. Astfel, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru se va compensa numai cu timp liber, autorităţile publice vor fi obligate să reducă cu 10% cheltuielile aferente întreținerii și funcționării instituției, indemnizațiilor acordate veteranilor și văduvelor de război, persoanelor persecutate din motive politice și etnice vor fi plafonate.
De asemenea, nu se vor mai face angajări în instituţiile şi autorităţile publice, pe toată durata anului viitor şi se va menține procedura de plată eșalonată, pe cinci ani, a sumelor prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale obţinute de personalul din sectorul bugetar, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2018.
Programul Prima Casă primeşte mai puţini bani în 2018
Guvernul va aloca 2 miliarde de lei pentru garanții acordate prin Programul Prima Casă în 2018. De asemenea, statul intenţionează să reducă marja maximă de dobândă de la 2,5% la 2%. În prezent, marja de 2% este aplicată doar pentru achiziția de locuințe, iar cea de 2,5% este la credite acordate pentru construcția de locuințe.
Split TVA, obligatoriu pentru firmele în insolvenţă şi pentru cele care înregistrează datorii la plata TVA
Ordonanţa Split TVA a fost adoptată de Parlament cu mai multe modificări faţă de forma iniţială a Guvernului, iar în forma în care a ajuns la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare se stabileşte că plata defalcată a TVA va fi obligatorie doar pentru firmele în insolvenţă şi pentru cele care înregistrează datorii la plata TVA, peste un anumit plafon (la finele anului 2017 şi apoi începând din ianuarie 2018), fiind exceptate firmele neînregistrate în scop de TVA şi instituţiile publice.
Perioada de achitare a datoriilor a fost extinsă cu 30 de zile, iar pragurile de îndatorare pentru care firmele sunt înscrise automat în split TVA au fost majorate de zece ori.
Creşte volumul de date ce pot fi consumate roaming fără taxe suplimentare, de la 1 ianuarie 2018
Volumul de date ce pot fi consumate în roaming (Uniunea Europeană – UE şi Spaţiul Economic European – SEE) fără taxe suplimentare va creşte cu 22%, începând cu data de 1 ianuarie 2018, ca urmare a scăderii tarifului reglementat la nivel de gros, precizează Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
Începând cu data de 15 iunie 2017, datele (internetul mobil – MB/ GB) consumate în roaming în UE/SEE se tarifează, în principiu, la fel ca în România. Totuşi, în cazul celor mai multe dintre planurile tarifare, furnizorii pot stabili un volum de date care pot fi consumate în roaming în UE/SEE fără costuri suplimentare într-o perioadă de facturare (volum de consum rezonabil).
Începând cu 1 ianuarie 2018, volumul de consum rezonabil va creşte cu aproximativ 22% faţă de cel aplicat în perioada 15 iunie – 31 decembrie 2017.
După depăşirea volumului de consum rezonabil, furnizorii pot să aplice o suprataxă, chiar şi în cazul în care traficul inclus nu a fost complet epuizat.
În prezent, suprataxa este de maxim 7,7 Euro/GB (0,77 Eurocenţi/MB), dar începând cu 1 ianuarie 2018 aceasta va scădea la maximum 6 euro/GB (0,6 eurocenţi/MB), fără TVA.
Utilizatorii pot verifica volumul de date pe care îl pot consuma în roaming atunci când călătoresc în ţările UE sau SEE, accesând aplicaţia ANCOM, disponibilă pe site-ul arbitrului telecom. Aplicaţia, care în prezent utilizează tariful de 7,7 euro/GB valabil până la sfârşitul anului, va fi actualizată cu tariful de 6 euro/GB începând cu data de 1 ianuarie 2018.
Aceasta oferă rezultate relevante pentru toţi utilizatorii de planuri tarifare cu acces la roaming, cu excepţia celor ai RCS&RDS S.A., operator autorizat să aplice suprataxe de roaming de la prima unitate de consum.
Ţările din SEE sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Croatia, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Gibraltar, Grecia, Guadelupa, Guyana Franceza, Insulele Reunion, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.