A început numărătoare inversă până la primul clopoțel din noul an școlar. Cei care s-au pregătit din timp se bucură acum de ultimele clipe de respiro, însă cei care au fost plecați în vacanțe au luat librăriile la pas ăn căutare de rechizite.
„În general baza. Stilou, caiet, bloc de desen. Asta caută fiecare părinte. După aceea li se mai cere pe parcurs”, a spus Gabriela Tocariu, reprezentant librărie, potrivit observatornews.ro.
La școlile private, în taxa de școlarizare sunt incluse și rechizitele necesare, iar prețul plătit de părinți este și el unul pe măsură.
„Sunt părinți care își permit să dea 500, 100, 1500 de euro pentru un copil pe lună pentru un program complet”, a declarat Adrian Negrescu, economist.
„Sunt preţuri foarte mari, care fac ca bagajul minim pentru un copil trimis la şcoală, să zicem la şcoala primară, să fie de peste 700-800 de lei în momentul de faţă”, a precizat Adrian Negrescu, economist.
Elevii din clasele I-IV au nevoie de cel puțin 10 – 15 caiete, un ghiozdan, care poate costa între 50 și 400 de lei, un penar, care cu tot cu stilouri, creioane și alte ustensile poate trece de 100 de lei. Bugetul crește și mai mult dacă luăm în calcul hainele și alte preferințe ale copilului.
„Benefic este să ne apucăm de luatul aceste rechizite înainte să înceapă școală cu un buget bine stabilit pe care îl comunicăm și copilului, astfel încât să înțeleagă cât e necesar”, a explicat Gabriela Maalouf, specialist în parenting.
Citește și: Alocaţii 2024. Veste bună înainte de noul an şcolar, bani pe cardurile a 3,4 milioane de beneficiari
Mulți părinți aleg să facă cumpărături online, unde găsesc variante mai accesibile. Copiii din familii cu venituri reduse primesc tichete sociale în valoare de 500 de lei pentru haine și rechizite.