Anul trecut s-au născut cu 40.000 de copii mai puțin în România! Singura lună în care au fost mai multe nașteri față de 2019 a fost decembrie, la fix 9 luni de la declanșarea lock-down-ului!

Pandemia a schimbat stilul de viață al tuturor românilor și s-au înregistrat deja diferențe majore față de anul trecut. Numărul nașterilor din decembrie 2020 a crescut față de luna decembrie a anului 2019, conform datelor Institutului Național de Statistică.
Filip Stan
10 feb. 2021, 10:38
Anul trecut s-au născut cu 40.000 de copii mai puțin în România! Singura lună în care au fost mai multe nașteri față de 2019 a fost decembrie, la fix 9 luni de la declanșarea lock-down-ului!
Anul trecut s-au născut cu 40.000 de copii mai puțin în România! Singura lună în care au fost mai multe nașteri față de 2019 a fost decembrie, la fix 9 luni de la declanșarea lock-down-ului!

Pandemia a schimbat stilul de viață al tuturor românilor și s-au înregistrat deja diferențe majore față de anul trecut. Numărul nașterilor din decembrie 2020 a crescut față de luna decembrie a anului 2019, conform datelor Institutului Național de Statistică.

Mai exact, în 2020, anul izbucnirii pandemiei de coronavirus, s-au înregistrat cu 40 de mii de nou-născuți puțin decât în 2019.

E important de precizat faptul că numărul deceselor raportate în decembrie 2020 a fost de 36116 (19377 bărbați și 16739 femei), cu 1347 decese (661 bărbați și 686 femei) mai multe decât în luna noiembrie 2020.

Comparaţia cu luna precedentă este afectată de faptul că înregistrările statistice ale fenomenelor demografice înregistrează un decalaj de la o lună la alta, din cauza faptului că există fenomene demografice produse în ultimele 4-5 zile ale lunii curente, care se înregistrează preponderent în luna următoare. De asemenea, fenomenul de mortalitate înregistrează o evoluţie sezonieră, fiind mai accentuat în lunile de iarnă şi înregistrând cele mai mici valori în lunile iulie, august, septembrie.

Dacă vorbim despre luna decembrie 2020, peste două treimi din totalul numărului de decese s-a înregistrat pentru persoanele cu vârstă de cel puţin 70 ani (15389 decese, reprezentând 42,6% din total, s-au înregistrat la persoanele în vârstă de 80 ani şi peste, iar 9322 decese, reprezentând 25,8%, la persoanele de 70-79 ani) şi 6772 decese (18,8%) la persoanele în vârstă de 60-69 ani. Firesc, la polul opus, cele mai puţine decese au fost înregistrate la grupele de vârstă 5-19 ani (62 decese), 0-4 ani (98 decese) şi 20-29 ani (122 decese).

Criza sanitară și-a pus amprenta asupra fenomenelor demografice, efectele sunt vizibile, mai ales când vine vorba despre decese, care, din luna iunie, au înregistrat un trend crescător faţă de lunile corespunzătoare din anul 2019 şi în cazul căsătoriilor care, începând cu luna martie, au înregistrat scăderi ale numărului de evenimente faţă de lunile corespunzătoare din 2019. Numărul naşterilor a scăzut în fiecare lună faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent dar, în cu luna decembrie 2020, s-a înregistrat un număr mai mare de născuţi-vii faţă de luna corespunzătoare din anul 2019. Din luna februarie 2020, sporul natural negativ s-a accentuat lunar, faţă de aceeaşi lună din anul precedent.

Pentru a înțelege pe deplin fenomenele demografice înregistrate în martie-decembrie 2020, în contextul pandemiei, trebuie precizat că prevederile ordonanţelor militare au introdus anumite limitări în posibilitatea de desfăşurare a unor evenimente cu mai mult de 3 persoane, au limitat deplasările în afara locuinţei şi în afara localităţii, au suspendat activităţile în spaţii închise, au determinat Uniunea Notarilor Publici să amâne termenele pentru dosarele de divorţ aflate pe rol după sistarea stării de urgenţă.

Mai mult, prevederile Hotărârilor de Guvern pentru perioada stării de alertă au impus anumite limitări în ceea ce priveşte numărul persoanelor care se pot întâlni în locurile publice, precum şi prevederi privind organizarea de evenimente la un număr foarte mic de participanţi, iar în ultima perioadă s-au impus măsuri de carantinare a unor localităţi şi s-au suspendat, din nou, unele activităţi în spaţii închise. Datele trebuie interpretate în corelare cu informaţiile din surse administrative, în special cele publicate de Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!