UPDATE: Timpurile se schimbă şi, în mod normal, România ar trebui să fie pregătită să le facă faţă, dar, din nefericire, nu este, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, luni, la deschiderea noului an universitar de la Iaşi. De asemenea, şeful statului a pledat, în discursul său, pentru construirea autostrăzii care să lege Moldova de restul ţării şi de reţeaua paneuropeană de autostrăzi, el spunând că este inadmisibil ca distanţa dintre Bucureşti şi Iaşi să fie străbătută cu trenul în aproximativ şase ore şi jumătate, semnificativ mai mult decât în urmă cu 20 de ani.
„Timpurile se schimbă şi, în mod normal, ar trebui să fim pregătiţi să le facem faţă. Din nefericire, nu suntem. În cercetare şi inovare se fac paşi înapoi”, a declarat şeful statului.
El a spus că instabilitatea legislativă şi lipsa unor direcţii clare în educaţie l-au determinat să lanseze proiectul România Educată, ale cărui concluzii le va prezenta curând.
Festivitatea de deschidere a anului universitar la Iaşi s-a desfăşurat la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”, la ceremonie luând parte reprezentanţi ai celor cinci universităţi de stat din municipiu. La ceremonie a fost prezent şi ministrul demisionar al Educaţiei Valentin Popa.
Preşedintele Iohannis a fost primit cu urale, mai multe persoane scandându-i numele în momentul în care acesta a ajuns la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”.
Iohannis, la deschiderea anului universitar la Iaşi: O autostradă care să lege Moldova de restul ţării şi de reţeaua paneuropeană de autostrăzi este absolut necesară
„Dincolo de educaţie, pentru a-şi valorifica întregul său potenţial, Iaşiul are nevoie şi de infrastructura care să îl transforme într-un important oraş european. O autostradă care să lege Moldova de restul ţării şi de reţeaua paneuropeană de autostrăzi este de aceea absolut necesară”, a afirmat Klaus Iohannis, fiind aplaudat de cei prezenţi.
Preşedintele a subliniat, totodată, că neglijarea infrastructurii deja existente trebuie să înceteze, precizând că este inadmisibil ca distanţa dintre Bucureşti şi Iaşi să fie străbătută cu trenul în aproximativ şase ore şi jumătate, semnificativ mai mult decât în urmă cu 20 de ani.
„Toate aceste elemente – predictibilitate legislativă, o viziune coerentă şi de lungă durată în educaţie şi cercetare şi investiţii susţinute pentru acoperirrea deficitului de infrastructură – pot contribui decisiv la recâştigarea de către Iaşi a rolului său istoric de capitală regională şi pol european de dezvoltare. O asemenea evoluţie nu poate fi gândită fără contibuţia dvs., profesorii, studenţii şi cercetătorii ieşeni, care astăzi vă pregătiţi de un nou an de activitate”, a mai afirmat preşedintele Iohannis.
UPDATE: Premierul Viorica Dăncilă a participat, luni, la festivitatea de deschidere a anului universitar la Facultatea de Medicină din cadrul UMF Craiova, vorbindu-le studenţilor despre măsurile luate de Guvern pentru creşterea salariilor medicilor şi dezvoltarea infrastructurii din sistemul medical.
„Veţi lucra într-un domeniu de importanţă vitală, esenţial pentru ţară şi pentru fiecare dintre noi. profesia pe care v-aţi ales-o este nobilă penbtru că aveţi misiuneade a proteja viaţa şi sănătatea oamenilor. Dezvoltarea noastră ca societate trebuie gândită în jurul a doi piloni: sănătatea şi educaţia”, le-a spus Viorica Dăncilă studenţilor.
Ea a spus că aceste domenii au fost abordate ca priorităţi de către Guvern, atât prin fondurile alocate, cât şi prin proiectele şi politicile abordate, iar problemele din domeniul medical au fost acumulate în mulţi ani – infrastructură, fonduri, resurse umane, mentalităţi.
Dăncilă a susţinut că actuala coaliţie de guvernare şi Executivul investesc în sănătate.
Premierul a ţinut să precizeze că, începând cu 1 martie, veniturile medicilor şi ale sistenţilor medicali, ambulanţierilor şi şoferilor din sistem „au crescut consistent, între 70 şi 170% comparativ cu anul trecut”.
O altă măsură luată în şedinţa de săptămâna trecută a fost majorarea cifrei de şcolarizare pentru rezidenţiat, de la 4.000 la 5.415.
Ea a spus că Guvernul doreşte să faciliteze accesul medicilor tineri pe piaţa muncii şi să îmbunătăţească accesul pacienţilor la serviciile medicale în special în zonele defavorizate.
„Medicul oferă comunităţii, dar şi comunitatea are responsabilitatea să îi ofere condiţii adecvate pentru a salva vieţi”, a adăugat Dăncilă, vorbind apoi despre construcţia de spitale noi şi modernizarea actualei infrastructuri.
Dăncilă a dat asigurări că spitalul regional din Craiova „a intrat în linie dreaptă”.
UPDATE:Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a declarat, luni, la deschiderea anului universitar la Academia Tehnică Militară din Bucureşti că, „după ani de subfinanţare cronică”, există „susţinerea politică pentru a aloca Apărării 2 procente din Produsul Intern Brut până în anul 2026, cel puţin”. Fifor a trecut în revistă programele de înzestrare a Armatei care vor întări capacitatea de luptă şi apărare a României.
Klaus Iohannis va lua parte, începând cu ora 11.00, la festivitatea de deschidere a anului universitar la Iaşi, la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”, la ceremonie urmând să participe reprezentanţi ai celor cinci universităţi de stat din municipiu.
De asemenea, preşedintele va participa, de la ora 13.00, la evenimentul dedicat Centenarului Marii Uniri şi aniversarea a 205 ani de la înfiinţarea primei clase de inginerie în limba română, în Aula Magna „Carmen Sylva” a Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi.
Reprezentanţi ai mediului academic declarau săptămâna trecută pentru News.ro că, iniţial, şeful statului a fost invitat să participe la festivitatea de deschidere a Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi, însă ulterior s-a decis să se organizeze un eveniment comun pentru întreg centrul universitar Iaşi.
Citeşte şi Structura Anului Universitar 2018 2019. Calendar cursuri, examene, vacanţe, zile libere
La rândul său, premierul Viorica Dăncilă va deschide anul universitar la Craiova. De la ora 10.00, ea va lua parte la festivitatea de deschidere a anului universitar la Facultatea de Medicină din cadrul UMF Craiova, iar de la ora 11.00 Dăncilă va participa la ceremonia de la Universitatea din Craiova.â Tot la Craiova, Viorica Dăncilă va vizita Fabrica de Avioane, de la ora 12.30.
Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, va participa, începând cu ora 09.00, la ceremonia de deschidere a noului an universitar de la Academia Tehnică Militară „Ferdinand I” din Bucureşti.
În Capitală, Universitatea din Bucureşti organizează ceremonii de deschidere a anului universitar în toate facultăţile, urmând să participe la acestea, alături de studenţi, şi profesori din spaţiul academic internaţional, personalităţi din diverse domenii şi diplomaţi. Astfel, la festivitatea de deschidere a anului universitar de la Facultatea de Drept, care va începe la ora 10.00, vor participa ambasadorul Franţei în România, Michèle Ramis, ambasadorul SUA, Hans Klemm, precum şi rectorul UB, Mircea Dumitru, alături de profesori de la Universitatea Paris I „Panthéon – Sorbonne”.
La Facultatea de Istorie, odată cu festivitatea de deschidere a anului universitar, începe şi programul „Săptămâna bobocului la Istorie”, în care noii studenţi pot interacţiona cu profesorii tutori, cu cadrele didactice şi cu studenţii mai mari, pot face vizite la Muzeul Naţional de Istorie şi la Muzeul Universităţii, dar şi tururi ghidate în Centrul istoric şi pot participa la conferinţe şi prelegeri.
De la 10.30, va avea loc festivitatea de începere a anului universitar la Facultatea de Psihologie, iar de la ora 12.00, cea de la Facultatea de Filosofie, unde rectorul UB, Mircea Dumitru, va susţine cursul festiv „Ce pot face filosofii şi ce poate face filosofia?”.
Facultatea de Ştiinţe Politice îşi va deschide porţile miercuri, de la ora 10.00, iar la festivitate vor participa ambasadorul Franţei, Michèle Ramis, ambasadorul Marii Britanii, Andrew Noble, şefa Biroului pentru România al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Anca Stoica.
Deschiderea anului universitar 2018-2019 la Academia de Studii Economice din Bucureşti va avea loc luni în Aula Magna a instituţiei, de la ora 9.00. Anul acesta, ASE are peste 22.000 de studenţi, dintre care 5.000 de boboci la programele universitare de licenţă cu frecvenţă, peste 700 la învăţământul cu frecvenţă redusă şi la distanţă, peste 3.000 la programele universitare de masterat şi aproximativ 170 la programele universitare de doctorat.
Festivităţi de deschidere vor avea loc şi la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, unde au intrat anul acesta 1.500 de tineri, precum şi la SNSPA şi la universităţile militare.
În cele mai multe instituţii de învăţământ superior, anul universitar 2018-2019 are 32 de săptămâni de cursuri, şase săptămâni de sesiuni şi patru săptămâni de vacanţă.
În România sunt 54 de universităţi de stat, dintre care şapte militare.