„În acest an, la nivelul furnizării de energie electrică și distribuției de energie electrică s-au înregistrat niște elemente pozitive, a crescut consumul de energie electrică cu câteva procente, am avut o evoluție ratei de inflație favorabilă. Aceste două lucruri coroborate vor aduce, cu siguranță, un aspect pozitiv la fixarea prețului energiei electrice la consumatorul final. Noi apreciem că acest preț va scădea cu câteva procente”, a spus Niculae Havrileț, prezent la conferința anuală a Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), citat de Agerpres.
Prețul ar urma să scadă începând de la 1 ianuarie 2016. Havrileț a precizat că reducerea ar putea fi de 8% pentru activitatea de distribuție, iar în factura finală scăderea ar urma să fie de 3-5%. Reducerea nu vizează certificatele verzi sau bonusul de cogenerare.
Pe de altă parte, Silvia Vlăsceanu, director general al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), a declarat că reducerea efectivă s-ar putea să fie cu totul alta.
„Deocamdată este o veste și pentru noi pentru că nu știam de procent sau de intenția Autorității de Reglementare de a reduce tarifele. Din ce am înțeles, la o primă analiză a dosarelor sau a informațiilor transmise de operatori acesta ar fi concluzia ANRE că ar trebui să scadă tarifele de distribuție. Încă nu știm și nu este decizia finală pentru că urmează niște analize mai aprofundate. În orice caz, orice reducere a tarifelor de distribuție și de transport, probabil, care sunt în sarcina Autorității de Reglementare, nu înseamnă automat și o reducere a facturii consumatorului final. Diferența între ceea ce se reduce la consumatorii finali și ceea ce se reduce cu tarifele de distribuție nu poate să fie și probabil că nici nu va fi acesta”, a spus Silvia Vlăsceanu.