Potrivit unui studiu publicat de Panorama, românii prezintă un risc de 60% de a muri din cauza bolilor cardiace, în comparație cu 37% pentru alți europeni. Achimaș-Cadariu a avertizat că volumul de pacienți, în special în zona de cancer, ar putea să se dubleze în viitorul apropiat, dat fiind îmbătrânirea populației și stilul de viață nesănătos, accentuat de o monitorizare insuficientă a grupurilor de risc.
„Întotdeauna mă feresc de date catastrofice, dar cu siguranță că volumul de pacienți, cel puțin în zona de cancer, s-ar putea cel puțin dubla în viitor. La cardiovascular, nefiind specialitatea mea, cred că ar fi bine să îi întrebăm pe colegi, dar cu siguranță creșterea numărului de pacienți s-ar putea să fie impresionantă”, a spus fostul ministru al Sănătăţii.
Inițiative precum Planul Național de Control și Combatere a Cancerului, inițiat de Patriciu Andrei Achimaș-Cadariu și devenit între timp lege, sunt esențiale pentru gestionarea acestei probleme. Totodată, se lucrează la un plan similar pentru prevenirea bolilor cardio-cerebrovasculare.
Achimaș-Cadariu subliniază că, pe lângă strategiile coerente de implementat, este necesară construirea de spitale, pregătirea adecvată a personalului medical și, mai ales, educația sanitară a populației. Accentul pe educație este crucial pentru prevenirea problemelor majore de sănătate, iar conștientizarea importanței unui stil de viață sănătos este esențială. Pe lângă aceste măsuri, acesta atrage atenția asupra necesității unei reforme autentice în administrație, inclusiv în sectorul medical, şi subliniază importanța eliminării centrelor sociale ineficiente și transformarea lor în centre de triaj, recuperare și paliație.
„Totul pornește de la educație. Pentru a evita probleme majore de sănătate, trebuie să fi învățat că e necesar să te prezinți în mod regulat la medic. În unele țări, cine nu se prezintă riscă să nu i se mai deconteze unele tratamente. În aceeași măsură, ar fi bine să înveți efectele fumatului, că alcoolul nu e recomandat decât poate în cantități moderate – oricum etanolul este un toxic în sine, că mișcarea este foarte bună, că e bine să ai un indice de masă corporală corespunzător.
În loc să adoptăm o dietă diversificată, să spunem, cu accent pe consumul de fructe și legume, nu-i mai simplu să-i dai un pumn de ciocolată copilului să se ducă la școală și ai scăpat de el? În loc să alergi cu el în parc sau să îl îndrepți către un sport, nu de performanță neapărat, dar către mișcare, nu-i mai ușor să zaci pe canapea, să te uiți la tabletă sau sau la televizor?
Sunt lucruri care, până la urmă, țin de un bun simț elementar. Da, viața modernă s-a schimbat foarte mult, într-un răstimp foarte scurt și, antropologic vorbind, suntem destul de aproape de momentul în care un om, ca să-și procure hrana, alerga kilometri pe zi și mânca foarte puțin. E o chestiune care s-a schimbat rapid.
Nu înseamnă că populațiile nu se vor adapta la acest stil de viață, dar asta vine firește cu anumite probleme – cardiovasculare, cancer și așa mai departe”, a tranmis chirurgul de la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca.
În final, fostul ministru al Sănătății îndeamnă la o acțiune rapidă și eficientă din partea guvernanților, subliniind că stabilitatea politică nu ar trebui să fie un obstacol în fața reformelor urgente necesare în sistemul de sănătate al României.
„Este o provocare pentru guvernul care va prelua frâiele României din ianuarie 2025 de a face cât de repede o astfel de reformă. Argumentele stabilității nu cred că mai țin. Eu cred că majoritatea trebuie să livreze rapid reforme cât de rapid se poate și să nu intre în acest joc absolut periculos de a nu risca pierderea de voturi în raport cu forțe care promit baliverne fără să aibă habar despre ce vorbesc”, a încheiat Patriciu Andrei Achimaș-Cadariu.