Anunţ catastrofal pentru sănătatea României: volumul pacienţilor cu cancer s-ar putea dubla. Ce prevede Planul Național de Control şi Combatere a Cancerului, iniţiat de Patriciu Andrei Achimaş-Cadariu

România se confruntă cu o perspectivă sumbră în ceea ce privește sănătatea populației, potrivit avertismentelor emise de fostul ministru al Sănătății, deputatul și chirurgul Patriciu Andrei Achimaș-Cadariu. În contextul în care bolile cardiovasculare și cancerul afectează tot mai multe persoane, există o preocupare crescută pentru pregătirea sistemului medical în cazul unei creșteri rapide a numărului de îmbolnăviri.
Filip Stan
22 apr. 2024, 18:32
Anunţ catastrofal pentru sănătatea României: volumul pacienţilor cu cancer s-ar putea dubla. Ce prevede Planul Național de Control şi Combatere a Cancerului, iniţiat de Patriciu Andrei Achimaş-Cadariu
Anunţ catastrofal pentru sănătatea României. Avertismentul lui Achimaş-Cadariu, fostul ministru al Sănătăţii: volumul pacienţilor cu cancer s-ar putea dubla

Potrivit unui studiu publicat de Panorama, românii prezintă un risc de 60% de a muri din cauza bolilor cardiace, în comparație cu 37% pentru alți europeni. Achimaș-Cadariu a avertizat că volumul de pacienți, în special în zona de cancer, ar putea să se dubleze în viitorul apropiat, dat fiind îmbătrânirea populației și stilul de viață nesănătos, accentuat de o monitorizare insuficientă a grupurilor de risc.

„Întotdeauna mă feresc de date catastrofice, dar cu siguranță că volumul de pacienți, cel puțin în zona de cancer, s-ar putea cel puțin dubla în viitor. La cardiovascular, nefiind specialitatea mea, cred că ar fi bine să îi întrebăm pe colegi, dar cu siguranță creșterea numărului de pacienți s-ar putea să fie impresionantă”, a spus fostul ministru al Sănătăţii.

Inițiative precum Planul Național de Control și Combatere a Cancerului, inițiat de Patriciu Andrei Achimaș-Cadariu și devenit între timp lege, sunt esențiale pentru gestionarea acestei probleme. Totodată, se lucrează la un plan similar pentru prevenirea bolilor cardio-cerebrovasculare.

Achimaș-Cadariu subliniază că, pe lângă strategiile coerente de implementat, este necesară construirea de spitale, pregătirea adecvată a personalului medical și, mai ales, educația sanitară a populației. Accentul pe educație este crucial pentru prevenirea problemelor majore de sănătate, iar conștientizarea importanței unui stil de viață sănătos este esențială. Pe lângă aceste măsuri, acesta atrage atenția asupra necesității unei reforme autentice în administrație, inclusiv în sectorul medical, şi subliniază importanța eliminării centrelor sociale ineficiente și transformarea lor în centre de triaj, recuperare și paliație.

„Totul pornește de la educație. Pentru a evita probleme majore de sănătate, trebuie să fi învățat că e necesar să te prezinți în mod regulat la medic. În unele țări, cine nu se prezintă riscă să nu i se mai deconteze unele tratamente. În aceeași măsură, ar fi bine să înveți efectele fumatului, că alcoolul nu e recomandat decât poate în cantități moderate – oricum etanolul este un toxic în sine, că mișcarea este foarte bună, că e bine să ai un indice de masă corporală corespunzător.

În loc să adoptăm o dietă diversificată, să spunem, cu accent pe consumul de fructe și legume, nu-i mai simplu să-i dai un pumn de ciocolată copilului să se ducă la școală și ai scăpat de el? În loc să alergi cu el în parc sau să îl îndrepți către un sport, nu de performanță neapărat, dar către mișcare, nu-i mai ușor să zaci pe canapea, să te uiți la tabletă sau sau la televizor?

Sunt lucruri care, până la urmă, țin de un bun simț elementar. Da, viața modernă s-a schimbat foarte mult, într-un răstimp foarte scurt și, antropologic vorbind, suntem destul de aproape de momentul în care un om, ca să-și procure hrana, alerga kilometri pe zi și mânca foarte puțin. E o chestiune care s-a schimbat rapid.

Nu înseamnă că populațiile nu se vor adapta la acest stil de viață, dar asta vine firește cu anumite probleme – cardiovasculare, cancer și așa mai departe”, a tranmis chirurgul de la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca.

În final, fostul ministru al Sănătății îndeamnă la o acțiune rapidă și eficientă din partea guvernanților, subliniind că stabilitatea politică nu ar trebui să fie un obstacol în fața reformelor urgente necesare în sistemul de sănătate al României.

„Este o provocare pentru guvernul care va prelua frâiele României din ianuarie 2025 de a face cât de repede o astfel de reformă. Argumentele stabilității nu cred că mai țin. Eu cred că majoritatea trebuie să livreze rapid reforme cât de rapid se poate și să nu intre în acest joc absolut periculos de a nu risca pierderea de voturi în raport cu forțe care promit baliverne fără să aibă habar despre ce vorbesc”, a încheiat Patriciu Andrei Achimaș-Cadariu.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Mineralul care menține sănătatea creierului. Se include ușor în dieta oamenilor și te ajută să scapi de durerea de cap
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
Playtech.ro
Ai sau nu voie să te bagi în faţa maşinilor oprite la semafor? Legea spune clar, puţini şoferi ...
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Ouă ochiuri. Tehnica simplă prin care gălbenușul rămâne întreg
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
Poza din Dubai cu Gabriela Cristea care i-a REVOLTAT pe fani. Cum a apărut alături de Tavi Clonda, în DEȘERT: 'Ce penibili pot fi!'
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru românii cu cont la bancă. NU vor primi toți banii înapoi. Statul a pus limită
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Parlamentarii propun evaluarea cunoștințelor teoretice ale funcționarilor publici
MediaFlux
Vaticanul a dat vestea despre Papa Francisc. ÎNGRIJORARE în întreaga lume
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ana-Maria Trăsnea, românca ce vrea un loc în Bundestag: O nouă șansă la alegerile din Germania