Război în Ucraina. Adunarea Generală a Naţiunilor Unite urmează să analizeze vineri un proiect de rezoluţie care va cere oprirea războiului izbucnit în urmă cu un an prin invazia militară rusă în Ucraina, afirmă surse diplomatice franceze.
„Va fi un apel de ieşire din conflict”, au afirmat diplomaţi francezi citaţi de cotidianul Le Monde.
„Spre deosebire de voturile precedente, nu mai este vorba doar de o simplă condamnare a invaziei. Este un apel de ieşire din conflict”, a explicat un alt oficial francez, sub protecţia anonimatului, potrivit Agenţiei France-Presse.
Rezoluţiile Adunării Generale a Naţiunilor Unite nu au caracter juridic obligatoriu privind aplicarea, spre deosebire de cele ale Consiliului de Securitate ONU.
Anunţul care dă fiori: „După ce Ucraina va fi învinsă, vor urma Estonia, Lituania sau Polonia”
Casa Albă: Vizita lui Biden la Kiev intervine într-un moment crucial
Vizita în Ucraina a preşedintelui american, Joseph Biden, intervine într-un moment „esenţial” pentru evoluţia conflictului militar izbucnit prin invazia rusă şi s-a concentrat pe obiectivele următoarelor luni, a declarat luni Jake Sullivan, consilier prezidenţial pentru Securitate Naţională.
„Este un moment esenţial” în acest război. „Preşedintele s-a concentrat foarte mult pentru a utiliza foarte bine timpul în cursul vizitei la Kiev, ştiind că era limitat. S-a concentrat asupra modului în care să abordeze conversaţia cu preşedintele Volodimir Zelenski, pentru a vedea cum primesc cei doi perspectivele anului 2023 şi pentru a ajunge la o înţelegere comună asupra obiectivelor”, a declarat Jake Sullivan, potrivit postului de televiziune CNN.
„Cei doi lideri au discutat despre evoluţiile pe teren în următoarele luni, despre capabilităţile de care are nevoie Ucraina pentru a avea succes pe câmpul de luptă. Au discutat despre necesităţile Ucrainei la nivel energetic, în materie de infrastructură, din punct de vedere economic şi umanitar. Au discutat şi despre aspectele politice”, a subliniat Jake Sullivan.
Mai mulţi membri republicani ai Congresului SUA au criticat vehement vizita preşedintelui Joseph Biden în Ucraina, denunţând lipsa acţiunilor politice interne şi semnalând potenţiale fracturi privind asistenţa oferită Administraţiei Volodimir Zelenski. Biden a anunţat luni, în cursul unei vizite neanunţate efectuate la Kiev, asistenţă militară suplimentară în valoare de 500 de milioane de dolari.