Anunţ de la meteorologi: Cum va fi vremea în luna octombrie

Octombrie este cea mai stabilă lună de toamnă, dar și cea mai săracă în precipitaţii dintre lunile anului, spun meteorologii. Vremea se menţine însorită zile în şir, iar nopţile devin tot mai reci. În majoritatea zonelor ţării apare bruma.
Iulian Tudor
13 oct. 2019, 12:54
Anunţ de la meteorologi: Cum va fi vremea în luna octombrie

„Ţara noastră se află mai mult sub influenţa maximului barometric est-european, iar dorsala anticiclonului Azoric se retrage treptat spre vestul continentului. Din cauza modificării distribuţiei centrilor barici pe continent, dar şi reducerii duratei de strălucire a Soarelui, temperaturile medii lunare din această lună sunt, în general, cu 5-7 grade Celsius mai mici decât cele din luna septembrie”, se arată în caracterizarea climatică a lunii octombrie, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Temperatura medie multianuală a lunii octombrie are valori diferite în funcție de regiunea țării.

„Din datele înregistrate în perioada 1961-2018 la staţiile meteorologice din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie se constată că temperatura medie multianuală a lunii octombrie are valori cuprinse între 10 şi 12 grade Celsius în zonele de câmpie şi deal din Oltenia, Muntenia, Banat, Crişana, Dobrogea şi pe areale mai restrânse din Moldova. Pe litoral, în Delta Dunării şi izolat, în sud-vestul ţării, mediile depăşesc 12 grade Celsius. Valori între 8 şi 10 grade Celsius, sunt caracteristice Transilvaniei, Dealurilor Vestice, Maramureşului, celei mai mari părţi a Moldovei şi Subcarpaţilor. În depresiunile intramontane şi în zona montană joasă (sub 1.500 de metri) sunt caracteristice temperaturi medii cuprinse între 4 şi 8 grade Celsius. În zona montană înaltă (peste 1.500 de metri) aceste valori coboară până la 2 şi 4 grade Celsius, iar la Vf. Omu chiar sub 0 grade Celsius”, se arată în prognoza ANM.

Specialiştii ANM susţin că, uneori, din cauza pătrunderii unor mase de aer tropical pe teritoriul ţării noastre, se mai pot înregistra temperaturi maxime „estivale” chiar şi în luna octombrie, cu temperaturi ce depăşesc 35 – 38 grade Celsius.

Astfel, temperatura maximă absolută a lunii octombrie în România este de 39 grade Celsius şi s-a înregistrat în ziua de 3 octombrie 1952, la Armăşeşti (judeţul Ialomiţa). Maxima absolută a lunii octombrie la Bucureşti este de 35,5 grade Celsius, înregistrată în 2 octombrie 1952, la staţiile meteorologice Bucureşti-Filaret şi Bucureşti-Afumaţi.

Tot în această lună, invaziile de aer arctic produc adesea răciri bruşte şi intense ale vremii, temperatura minimă coborând chiar şi sub minus 15 grade Celsius, spun meteorologii.

În ceea ce priveşte temperatura minimă absolută din luna octombrie în România, aceasta este -21,3 grade Celsius, înregistrată la Întorsura Buzăului, în data de 27 octombrie 1988, în timp ce la Bucureşti, minima absolută este de -10,7 grade Celsius, consemnată în 31 octombrie 1920, la Bucureşti-Filaret.

Potrivit ANM, luna octombrie este printre cele mai sărace în precipitaţii dintre lunile anului. Astfel, din datele înregistrate în perioada 1961-2018, la staţiile meteorologice din reţeaua Administraţiei, cantităţile lunare de precipitaţii, medii multianuale, din luna octombrie, sunt cuprinse între 30 şi 50 litri/mp în cea mai mare parte a ţării. Cantităţi sub 30 de litri/mp sunt caracteristice mai ales Deltei Dunării şi unor areale restrânse din Dobrogea. Totodată, între 50 şi 75 litri/mp se înregistrează în Carpaţii Meridionali, Podişul Getic şi Subcarpaţii Getici, Carpaţii Occidentali şi nordul Carpaţilor Orientali.

Cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii căzută în 24 de ore, înregistrată la staţiile meteorologice din România, este 128,2 litri/mp (Cernavodă, 4 octombrie 1945), iar maximă absolută de precipitaţii înregistrată în Capitală în acelaşi interval de timp este de 76,6 litri/mp şi a fost consemnată pe data de 2 octombrie 2005, la Bucureşti-Băneasa.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță se căsătoresc! Dana Budeanu a spus când va avea loc nunta
Fanatik.ro
Încep lucrările de modernizare la un obiectiv important al României. Hidroelectrica a făcut anunțul
Capital.ro
Conducătorii auto din România au interzis. Vei fi trimis în judecată. Legea e deja în vigoare
Playtech.ro
ȘOC! Ce spune Emily Burghelea despre ACCIDENTUL cumplit care a DESFIGURAT-O
DailyBusiness
Val de scumpiri în piețe! Care este cea mai scumpă piață din Capitală
Adevarul
Armata lui Kim Jong Un era să-și distrugă propria Capitală. Ce s-a întâmplat cu o rachetă trasă de la 100 de km de Phenian
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Șoferii nu mai au nicio scăpare. Cea mai mică greșeală îi va costa scump
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de la EURO!
wowbiz.ro
Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare
Cancan.ro
Câți lei a dat acest turist, pe 100g de hamsii, în Eforie Nord. A crezut că nu vede bine
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Tichetele de masă și indemnizația de hrană nu vor fi incluse calculul pragului de 4.000 de lei. Anunțul făcut de Guvernul României
Capital.ro
15 ani de închisoare. Legea a intrat în vigoare astăzi, 1 Iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
stirilekanald.ro
Polițistă din penitenciar, filmată în timp ce se iubește cu un deținut periculos, în celula acestuia
substantial.ro
Mircea Geoană neagă acuzațiile de plagiat privind teza sa de doctorat
MediaFlux
ION ILIESCU, ANUNȚ IMPORTANT! Doliu în ROMÂNIA
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?