„În ceea ce priveşte şomajul tehnic, trebuie să vă spun încă o dată că am ales această variantă de a plăti şomaj tehnic şi din considerente epidemiologice. (…) Această măsură de sprijin, în schimb, va avea o durată limitată, să spun două luni, după care, pe măsură ce vom depăşi vârful epidemiei şi încep să repornească activităţile economice, intenţia noastră este de înlocui această formă de sprijin cu o măsură activă, în care să suportăm parţial din bugetul fondului de şomaj salariul persoanelor care au fost în şomaj tehnic şi care sunt sunt reangajate de companiile în care şi-au desfăşurat activitate, pentru că interesul nostru este să repornim cât mai multe companii, interesul nostru este ca un număr cât mai mare dintre angajaţi să îşi menţină locurile de muncă şi, de asemenea, vom gândi un instrument şi pentru absorbţia forţei de muncă suplimentare, care va fi în căutarea unui loc de muncă şi în acest sens vom trece, după ce revenim la normalitate, la măsuri active de susţinere a angajării”, a precizat Ludovic Orban la postul de televiziune Realitatea Plus, citat de Agerpres.
Premierul a explicat că Guvernul va asigura resursele pentru plata şomajului tehnic, inclusiv prin rectificarea bugetară care va fi realizată săptămâna aceasta.
„Suntem pregătiţi să asigurăm plata sumelor necesare pentru şomajul tehnic al angajaţilor care din cauza întreruperii totale sau parţiale a companiilor în care lucrează au ajuns în situaţia de a beneficia de această formă de plată. Vom asigura resursele financiare. În acest sens, săptămâna aceasta vom avea pe masa Guvernului ordonanţa de urgenţă de rectificare a bugetului, în care avem câteva obiective precise: creşterea alocărilor pentru sănătate şi de asemenea creşterea alocărilor către zona de muncă şi protecţie socială, pentru a asigura resursele financiare pentru a face toate plăţile”, a adăugat premierul.
Şeful Guvernului a menţionat că planul de redresare a economiei include o creştere semnificativă a investiţiilor publice. Ludovic Orban a estimat că pe piaţa construcţiilor va fi nevoie de cel puţin 200.000 de noi angajaţi.
De asemenea, preşedintele PNL a afirmat că agricultura este un domeniu cu un potenţial foarte mare pe care Guvernul îl va sprijini.
Cât despre problemele financiare cu care s-ar confrunta autorităţile locale, Ludovic Orban a spus că Guvernul va creşte alocarea din impozitul pe venit cu 2 la sută pentru localităţi şi cu 1 la sută pentru judeţe. De asemenea, va fi majorat plafonul de creditare şi de atragere din credite pentru investiţii în cazul autorităţilor locale.