„Voi preda noului ministru al Finanţelor Publice un proiect de buget despre care îmi doresc ca atunci când va ajunge în Parlament să reflecte cu prioritate sumele necesare pentru ca toate veniturile românilor (să se majoreze – n. r.), mă refer aici la salarii, la pensii, aşa cum legile astăzi în vigoare prevăd. De asemenea, sumele necesare dezvoltării comunităţilor locale, tot ce înseamnă facturi pentru proiectele guvernamentale, ştim foarte bine: PNDL 1, PNDL 2, Fondul de Dezvoltare şi Investiţii şi orice altă investiţie la nivel central sau la nivel local. În caz contrar, în cazul în care aceste sume nu se vor regăsi în bugetul propus de Guvernul Orban, cu siguranţă că în Parlamentul României aceste amendament vor fi aduse bugetului pentru 2020, astfel încât ceea ce ne-am asumat pentru anii care urmează să se şi întâmple din punct de vedere economic”, a spus Eugen Teodorovici.
Se taie ALOCAŢIILE pentru 200.000 de elevi. Anunţul făcut de ministrul Finanţelor
Deficitul bugetar în termeni ESA prognozat pentru anul 2020 este planificat a fi de 2,92% din PIB, în 2021 de 2,99%, iar în 2022 de 2,74%, a precizat fostul ministru.
„Noi am anticipat şi am inclus, să spunem aşa, toate sumele necesare creşterii sau asigurării creşterilor pe care legile privind pensiile şi salariile românilor să fie asigurate. Aceste plafoane includ şi aceste cheltuieli”, a precizat Teodorovici.
Ministrul demis a completat că actualul ministru de Finanţe are timp până la finalul anului să ia măsurile necesare pentru a se încadra în ţinta de deficit bugetar, de 3% din PIB.
Teodorovici a precizat că „dacă ceva rău se va întâmpla în economie va fi din cauza incompetenţei pe care oamenii din funcţii publice o vor dovedi”.