Anunţ de ultimă oră al ministrului apărării despre reintroducerea serviciului militar obligatoriu. Angel Tîlvăr a răspuns unei întrebări adresate de deputatul Dumitru Viorel Focșa, referitoare la reintroducerea serviciului militar obligatoriu, în condiţiile în care armata caută soluții pentru creșterea numărului de militari activi. Potrivit documentului citat, decizia e suspendare a serviciului militar obligatoriu operează doar pe timp de pace, însă asta nu exclude chemarea la arme a bărbaților încorporabili, în situația nedorită a unui conflict armat, scrie Fanatik.
„Preluând modelul juridic al unor țări membre ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, România a suspendat, începând cu anul 2007, serviciul militar obligatoriu pe timp de pace, fiind prevăzută posibilitatea chemării sub arme, pe timpul stării de asediu, la mobilizare sau la război, a cetățenilor bărbați, care îndeplinesc criteriile de recrutare – încorporare. Suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu nu excedează prevederilor art 55 din Constituție, republicată, potrivit cărora cetățenii au dreptul și obligația să apere România, îndeplinirea îndatoririlor militare urmând a fi stabilite prin lege organiză. În acest sens, Legea nr 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare, cu modificările și completările ulterioare, după ce reiterează situațiile în care serviciul militar devine obligatoriu, dispune că, pentru îndeplinirea serviciului militar în termen, centrele militare efectuează recrutarea – încorporarea cetățenilor încorporabili, în perioadele stabilite de Statul Major al Apărării”, se arată în răspunsul formular de Angel Tâlvăr.
În acest moment, armata română are 67.000 de militari activi și aproximativ 50.000 de rezerviști, ceea ce înseamnă destul de puțin raportat la o populație de 18 milioane de locuitori. În schimb, la nivelul la nivelul populației apte pentru serviciul militar, țara noastră stă mai bine, cu 7,8 milioane de persoane.
„Având în vedere că această categorie de personal este o alternativă viabilă privind completarea unităților militare la mobilizare și război cu personalul instruit, la nivelul Ministerului Apărării Naționale s-au inițiat demersuri în scopul creșterii atractivității executării acestui serviciu militar, având ca scop final ca în urma campaniilor de recrutare și selecție posturile alocate să fie ocupate într-un procent cât mai mare”, a mai precizat Angel Tîlvăr.
În Europa, Danemarca, Estonia, Finlanda, Cipru, Grecia și Elveția nu au abandonat serviciul militar obligatoriu, iar Austria a revenit la armata obligatorie în 2006. De asemenea, Lituania, Suedia şi Franța au reintrodus parțial și selectiv serviciul militar, iar Norvegia a devenit prima țară care a introdus obligativitatea serviciului și pentru femei.