Public Power Corporation (PPC), cea mai mare companie energetică din Grecia, la care statul elen este cel mai mare acționar, cu peste 34% din capital, a raportat pentru anul trecut un profit net de 187,2 milioane euro, cu 62,1% mai mic decât cel din 2023 (494,2 milioane euro).
Scăderea s-a datorat și dispariției, în 2024, a efectului financiar pozitiv de 243 milioane euro înregistrat în 2023 la venituri de pe urma achiziției Enel România la preț avantajos.
În loc, în 2024, grupul PPC a consemnat pe cheltuieli o depreciere de active de 207,2 milioane euro.
Fără aceste elemente speciale, profitul net ajustat al PPC a fost de 426 milioane euro în 2024, față de 206 milioane euro în 2023, iar venitul net ajustat după plata intereselor minoritare a ajuns la 365 milioane euro, în creștere de la 140 milioane de euro.
Profitul operațional EBITDA ajustat al PPC s-a majorat cu 41% anul trecut, la 1,8 miliarde euro, în condițiile unui avans cu 16,8% al încasărilor totale, la 8,978 miliarde euro, scrie profit.ro.
Cumulat, Grecia plus România, baza activelor reglementate ale PPC în business-ul de operare de rețele de distribuție a energiei electrice a crescut cu 600 milioane euro anul trecut, la 4,9 miliarde euro, în urma unor investiții de 1 miliard de euro în modernizarea și digitalizarea rețelelor.
Potrivit grupului, creșterea semnificativă a investițiilor din ultimii ani a contribuit la îmbunătățirea indicilor de fiabilitate în ambele țări, cu SAIDI (durata întreruperilor de alimentare înregistrate într-un an) scăzând la 132 de minute (față de 134 de minute) în Grecia și la 82 de minute (față de 90 de minute) în România. SAIFI (numărul mediu de întreruperi) s-a diminuat în Grecia la 1,7 (față de 1,8), iar în România a ajuns la 2,3 (față de 2,5).
″2024 a fost încă un an de performanță solidă pentru PPC, atingând 1,8 miliarde de euro în termeni de EBITDA, ceea ce înseamnă că ne-am dublat practic profitabilitatea operațională în ultimii trei ani, comparativ cu 2021, când a fost realizată majorarea capitalului social. Această creștere s-a reflectat și în rezultatele financiare nete, permițându-ne să creștem distribuția dividendelor la 0,40 de euro pe acțiune pentru 2024.
În plus, ne-am crescut investițiile la aproximativ 3 miliarde de euro, concentrându-ne în principal pe proiecte de energie regenerabilă și distribuție, în concordanță cu obiectivul nostru de a deveni un jucător de top în domeniul energiei curate și tehnologiei energetice (powertech) în regiunea Europei de Sud-Est. Am crescut semnificativ capacitatea noastră de energie regenerabilă la 6,2 GW și suntem pe drumul cel bun pentru a elimina lignitul până în 2026. În același timp, PPC a redus și mai mult tarifele la electricitate pentru clienții săi (din Grecia – n.r.) în 2024, absorbind volatilitatea prețurilor din piața angro de energie″, a declarat președintele și CEO-ul PPC, Georgios Stassis.
În România, cota medie de piață a PPC în vânzările de energie electrică a fost de 16%, iar în producția din surse regenerabile de energie (vânt/soare) a crescut la 16%, față de 14% în 2023.
Facturi duble la energia electrică de la 1 iulie. După expirarea schemei de plafonare a prețurilor, facturile românilor vor crește considerabil.
Ofertele principalilor furnizori de energie electrică sunt cuprinse între 1,45 și 1,6 lei/KWh, cu tot cu taxe, scrie Profit.ro. Clienții Hidroelectrica nu vor plăti mai mult de 1,1lei/KWh, în ciuda majorării prețului cu 60%.
Astel, o familie care consumă sub 100 de KWh pe lună va plăti o factură de 2,3 ori mai ridicată decât plătește în prezent, la preț plafonat de 0.68 lei/KWh, în timp ce românii care au un consum de energie electrică cuprins între 100 și 255 lei/KWh vor avea de plătit facturi aproape duble.
Ofertele pricipalilor furnizori
Oferta E.ON este de 0,83 lei/KWh, iar prețul final, cu tot cu taxe va fi de peste 1,5 lei/KWh, în funcție de zonele de distribuție.
Oferta PPC, fosta Enel, este de 0,79 lei/KWh, prețul final fiind cuprins între 1,44 și 1,53 lei/KWh, în funcție de distribuitor
Electrica vine cu o ofertă de 0,80 lei/KWh, prețul final ajungând între 1,45 și 1,53 lei/KWh în funcție de distribuitor.
Chiar dacă pe site-ul ANRE cei de la Premier Energy nu au listată nicio ofertă, clienții se pare că au primit deja o ofertă de preț. Aceștia ar putea să plătească de la 1 iulie 0,82 lei/KWh, prețul final fiind de 1,54 lei/KWh.
Hidroelectrica, furnizorul cu cel mai redus preț al energiei electrice pentru consumatorii casnici, a anuțat că va majora prețul energiei active cu 60%, începând cu 1 aprilie, ceea ce va conduce la un preț final, cu tot cu taxe, de peste un leu/KWh. Compania atenționează că acesta se va aplica nu numai noilor clienți ,ci și celor care au deja contracte în derulare.
„Hidroelectrica, principalul producător și furnizor de energie electrică din România, informează clienții săi actuali și viitori că, începând cu 1 aprilie 2025, va aplica o ajustare a prețului energiei electrice active pentru energia furnizată clienților săi”, afirmă compania.