Nicușor Dan a anunțat pe pagina personală de Facebook că o parte din transportul public a reintrat în funcțiune.
Edilul Capitalei a menționat că depourile Colentina și Titan funcționează în totalitate, iar liniiile de tramvai 14 și 21 și-au reluat traseul.
Nicușor Dan și-a exprimat aprecierea față de șoferii care au spart greva și față de forțele de ordine care au reacționat prompt față de reacțiile violente ale unor sindicaliști.
„Depourile STB Colentina și Titan funcționează în integralitate la această oră. Liniile de tramvai 14 și 21 au acum trafic în regim normal. Salut decizia rezonabilă a vatmanilor și a șoferilor care respectă legea și hotărârea instanței și ies la muncă. Îi încurajez pe toți să reia rapid activitatea și să facă ceea ce e corect.
Am primit deja la numărul de telefon 0800.800.868 reclamații despre intimidări și agresiuni ale liderilor sindicali la adresa șoferilor și vatmanilor care doresc să muncească. Mulțumesc polițiștilor că reacționează imediat la sesizări și sunt sigur că o vor face în continuare. Nimeni nu are dreptul să împiedice angajații STB să reia lucrul!
Vremea sindicalismului mafioto-politic în România a apus. Ce se întâmplă zilele astea este ultima zvâcnire a acestui tip de sindicalism, iar sindicatul condus de consilierul general PSD Petrariu își trăiește azi ultimele zile.”, a declarat Nicușor Dan pe Facebook.
Potrivit unui comunicat al Poliției Capitalei cu privire la incidentele care au avut loc în contextul grevei STB, autoritățile fac cercetări pentru a identifica făptașul.
„Având în vedere imaginile difuzate în spațiul public, în care este observat un bărbat care lovește cu piciorul ușă unui autobuz, Direcția Generală de Poliţie a Municipiului București – Secția 8 Poliție s-a sesizat din oficiu, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere.
Sunt efectuate verificări în vederea identificării persoanei în cauză și aplicarea măsurilor legale.”, se arată în declarația oficială.
Greva STB continuă şi sâmbătă. Conducerea Societăţii de Transport Bucureşti a anunţat că se va întâlni începând cu ora într-o şedinţă pentru a estima pagubele provocate de greva angajaţilor.
„Să vedem ce se întâmplă. La ora 13:00 avem o şedinţă, la sediu. O să estimăm tot ceea ce înseamnă pierderi, ce identificăm în momentul de faţă, pentru că or să apară şi după 2 luni. E o şedinţă a conducerii”, a spus directorul general al STB.
Adrian Criţ a precizat că sindicaliştii vor demiterea sa, aceasta fiind singura lor cerinţă.
„Ne-am întâlnit cu aseară la Primăria Capitalei. Sincer, e complicat să discuţi cu aceste persoane, în condiţiile în care ei manipulează în continuare şi nu mai vor nimic pentru angajaţi, ei vor doar demiterea mea, fără nimic altceva. Nu mai vor, doar demiterea mea, pentru că sunt conştienţi de faptul că au greşit şi urmează să se aplice ceea ce e în contractul colectiv de muncă, în regulamentul intern. Nu poţi să privezi bucureşteanul de transportul public”, a explicat directorul general al STB.
Un număr de 15 vehicule se aflau în traseu sâmbătă dimineaţa, la ora 8:00, a precizat directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ.
„La ora 8: 00 sunt 15 vehicule în traseu: – 2 vagoane de la Depoul Dudeşti, respectiv 401, 415, de pe linia 1; 5 vagoane de la Depoul Colentina, trei de pe linia 21 (-056, 016, 027), unul de pe linia 14 (123) şi unul de pe linia 36 (vagonul cu numărul 104); trei autobuze de la Giurgiului ( 6626 de pe linia 104; 6510 de pe linia 610; 4789 de pe linia 420); un autobuz de la Floreasca (6273, linia 442); două autobuze de la Obregia (4628 de pe linia 465 şi 6329 de pe linia 241) şi două autobuze de la Titan (4977 de pe linia 408 şi 4851 de pe linia 472)”, a spus Criţ.
„Din păcate, în continuare, cu toate că există o hotărâre a instanţei din care rezultă că greva este ilegală, angajaţii nu o respectă.
Acesta este un atac concertat la siguranţa bucureştenilor, cu consecinţe majore referitoare la existenta în viitor a societăţii. Este un boicot împotriva siguranţei bucureştenilor, orchestrat pe linie sindicala, organizaţie care nu mai reprezintă vreun interes al angajaţilor. Au avut întotdeauna doar interese proprii, în urma cărora societatea a ajuns în situaţia economică din momentul de faţă.
Fără veniturile realizate urmare a prestării serviciului de transport public local de călători, societatea nu va mai putea funcţiona, prejudiciind în continuare locuitorii oraşului. Siguranţa locului de muncă pentru angajaţii societăţii, care îşi îndeplinesc îndatoririle faţă de bucureşteni este grav afectată. Fac apel la conştiinţa acestora să iasă pe traseu cu gândul la familiile lor, la nevoia de mobilitate a populaţiei. Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a solicitat vineri seara Parchetului să urgenteze măsurile împotriva persoanelor care au organizat greva de la STB, în special a liderului sindical Vasile Petrariu”, a declarat sâmbătă dimineaţa Adrian Criţ, conform Agerpres.
Greva STB continuă a treia zi consecutiv, după ce discuţiile dintre sindicalişti şi primarul general Nicuşor Dan au eşuat vineri seara. Angajaţii STB au cerut în continuare demisia directorului general al societăţii, acest lucru putând fi decis numai de Consiliul de Administraţie al STB.
Nicuşor Dan a făcut un apel la raţiune. Le-a spus tuturor şoferilor şi vatmanilor, precum şi personalului auxiliar din STB, există două hotărâri judecătoreşti executorii referitoare la grevă şi că sute de mii de persoane sunt afectate de protest.
Edilul Capitalei a subliniat acă este nevoie de o „discuţie aşezată”, la care să participe inclusiv Consiliul General, în vederea rezolvării problemelor de structură din transportul public.
În schimb, preşedintele Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti, Vasile Petrariu, a transmis că Nicuşor Dan a refuzat dialogul şi nu a stat nu a stat „nici măcar un minut” la negocieri. De asemenea, liderul sindical a reiterat că nu este vorba de o grevă, ci de o întrerupere voluntară a lucrului, din cauza unor nemulţumiri mai vechi ale angajaţilor, care încă din data de 19 ianuarie „şi-au strigat of-urile, dar nu i-a băgat nimeni în seamă”.
Angajaţii STB au intrat joi dimineaţa în grevă generală, sindicaliştii spunând că revendicările lor privind creşterile salariale nu au fost soluţionate, însă au cerut şi demisia directorului general al societăţii.