„Personalul din instituțiile și/sau autoritățile publice nominalizat în echipele de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile și/sau fonduri externe rambursabile, precum și personalul implicat în implementarea Mecanismului de redresare și reziliență prevăzut la art.6 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului național de redresare și reziliență necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile și nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență, cu modificările și completările ulterioare, aprobată prin Legea nr. 230/2021, beneficiază de majorarea salariilor de bază, soldelor de funcție/salariilor de funcție, indemnizațiilor de încadrare cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat. Această majorare se aplică proporțional cu timpul efectiv alocat activităților pentru fiecare proiect”, conform documentului.
În momentul de față, angajații din structurile menționate mai sus au dreptul la majorarea cu până la 35% a salariului de bază.
Citește și Marcel Ciolacu îi liniștește pe români: „Produsele alimentare se vor ieftini de la 1 ianurie”
Aceste prevederi nu se aplică și în cazul demnitarilor. Excepțiile sunt reprezentate de funcțiile de președinte și vicepreşedinte al consiliului judeţean şi primar și viceprimar.
Guvernul voia inițial să majoreze salariile începând din luna august, printr-o ordonanță care prevedea că doar salariile unor bugetari urmau să crească cu până la 50%. Ulterior a renunțat la planul respectiv, după ce Consiliul Economic și Social a decis că unele măsuri ar fi discriminatorii.
În cele din urmă, atunci, prin OUG 115/2022, Executivul doar a majorat salariile de bază ale celor mai multe categorii de angajaţi din sistemul public cu o pătrime din diferența existentă în plată și nivelul salarial care ar fi trebuit să fi ajuns în 2022, conform legii salarizării unitare (Legea-cadru nr. 153/2017). Astfel, la acea vreme, Guvernul a renunţat la prevederile despre majorarea salariilor de bază cu până la 50% ale angajaţilor implicaţi în PNRR.
Citește și Mare surpriză la Guvern: OUG-ul pe energie NU conține plafoanele stabilite în coaliție