Anunț de ultimă oră pentru șoferi. Cei care aveau joi, 21 noiembrie, treabă la RAR au întâmpinat probleme. Activitatea angajaților de la Registrul Auto Român a fost blocată, după ce sistemul IT a picat.
”Un incident tehnic neprevăzut, apărut în camera serverelor și generat de sistemele de prevenire a incendiilor, a provocat o întrerupere a echipamentelor vitale care susțin infrastructura IT a RAR. Suntem momentan în imposibilitatea de a desfășura activități cu publicul în toate sediile din țară, dar este sistată și funcționarea aplicațiilor care asigură colaborarea cu stațiile ITP!” au anunțat reprezentanții Registrului Auto Român pe pagina de Facebook.
Registrul Auto Român a anunțat că va reveni cu detalii în momentul în care situația va reveni sub control.
Reamintim că de la 1 decembrie 2024, românii care vor dori să vândă maşini la mâna a doua trebuie să obțină de la Registrul Auto Român acest document oficial – RAR Auto-Pass, pe care trebuie să-l prezinte cumpărătorului.
Noua regulă RAR a fost introdusă prin Legea nr. 142 din 23 mai 2023. Certificatul este valabil două luni de la data eliberării de către registru,costă 42 de lei și va putea fi descărcat de pe site-ul Registrul Auto Român.
Deoarece este un certificat digital, românii care doresc să-l obțină nu trebuie să ducă mașina la o reprezentanță RAR. Noul document va conține istoricul mașinii, cum ar fi succesiunea de citiri ale odometrului furnizate de stațiile ITP unde s-a prezentat mașina sau de reprezentantele RAR, date privind intervenții minore asupra vehiculului în ateliere autorizate (reparații ușoare) sau date cu privire la reparații în ateliere autorizate, cauzate de accidente grave.
„Pe măsură ce baza de date se va popula suficient de mult, solicitanții vor putea primi și informații despre kilometrajul vehiculului înainte ca acesta să fi fost adus în România, date provenind din service-urile mărcii respective sau rechemări care au fost stabilite de producătorul autovehiculului în speță.
RAR Auto Pass este esenţial pentru toate persoanele care vor să se asigure, înainte de a cumpăra un autovehicul, că starea tehnică a acestuia este una care justifică investiţia şi mai ales că maşina nu are probleme de natură să pună în pericol viaţa cuiva sau siguranţa în trafic”, a declarat Roxana Dima, purtător de cuvânt la Registrul Auto Român.