Ce se întâmplă cu banii românilor. În ciuda alternativelor moderne, numerarul rămâne o metodă de plată preferată atât în România, cât și în zona euro, transmite Ziarul Financiar. În România, numerarul în circulaţie s-a majorat de aproape patru ori în ultimii 15 ani, până la 23 de miliarde de euro, iar în zona euro s-a dublat, ajungând până la 1,6 trilioane de euro.
Românii preferă în continuare plățile cu bani cash în locul metodelor moderne, iar mulți obieşnuiesc să retragă suma mari de bani de la bancomate în ziua de salariu. În acest context, Banca Națională a României afirmă că „accesul la numerar are un rol important în asigurarea participării la activitățile economice, atât ca modalitate de stingere a obligaţiilor dintre părţi, cât şi ca instrument de asigurare a incluziunii financiare”. Pe de altă parte, în special în zonele rurale şi în regiunile cu infrastructură financiară slab dezvoltată, acolo unde gradul de incluziune financiară este mai redus, numerarul este folosit aproape tot timpul.
Citeşşte şi: Eşti client PPC, fost ENEL? Poţi să plăteşti facturi mai mici la energie, ce trebuie să faci imediat
Lucrurile sunt similare și în zona euro, mai dezvoltată economic, unde tot plata cu numerar rămâne metoda predominantă. Conform Băncii Centrale Europene (BCE), 59% din plățile la punctele de vânzare se fac în numerar, deși tehnologia avansează. Explicaţia specialiştilor este aceea că accesibilitatea și libertatea oferite de plățile în numerar continuă să fie apreciate de consumatori.