Ce se întâmplă cu banii românilor. Marcel Boloş susţine că extinderea serviciilor digitale şi asigurarea interoperabilităţii sistemelor IT vor contribui la creşterea conformării, precum şi la îmbunătăţirea eficienţei organizaţionale a ANAF.
„Digitalizarea ANAF pune pe masă rezultate: la finalul lunii august am depăşit pragul de 300 miliarde lei venituri bugetare nete. Vorbim de o creştere de aproape 50 miliarde lei comparativ cu anul trecut, gradul de realizare a programului de încasări fiind la 104% pe luna august. Numai la TVA avem o creştere de aproape 10 miliarde lei, apropo de valul de discuţii pe această temă”, a scris ministrul Finanţelor pe pagina sa de Facebook.
Oficialul guvernamental a mai adăugat că pachetul dedicat colectării masive de date, prin implementarea sistemelor SAF-T, e-Factura, e-Transport, interconectarea caselor de marcat, precum şi interoperabilitatea bazelor de date, a dus la furnizarea de date fiscale consistente către sistemul de analiză de risc, activitate care se traduce prin reducerea evaziunii fiscale, şi la creşterea veniturilor colectate.
„Sigur că sunt şi critici, unele justificate, altele de faţadă. Unora nu le convine ca ANAF să se bage în treaba lor şi ştiu să îşi facă vocea auzită. Noi rămânem însă deschişi la orice observaţii şi încercăm să ne îmbunătăţim sistemele prin dialog şi cooperare cu mediul de afaceri. Cert este că măsurile de digitalizare pe care le-am implementat se dovedesc a fi, în cele din urmă, cheia pentru asigurarea echilibrului bugetar. Chiar dacă unora nu le place, numai prin digitalizare şi prin consolidare fiscală putem susţine investiţiile şi dezvoltarea economică durabilă, fără a pune presiune suplimentară asupra contribuabililor corecţi”, a mai transmis Marcel Boloş.