Alin Stoica, prefectul Capitalei, a explicat că a aflat din Monitorul Oficial despre carantinarea Bucureştiului, realizată după noi criterii.
„Ordinul a fost făcut de ministerul Sănătății pentru că are competențe pe zona asta tehnică. Am aflat din Monitorul Oficial.”
„Acest ordin stabilește niște criterii după care se face o analiză tehnică. Analiză tehnică se face de către DSP sau INSP în funcție de criteriile acestea, după care ei fac o propunere către CNBSU sau CNSU, după care ordinul este dat de DSU. Este un parcurs sinuos care pleacă de la o propunere, propunerea tehnică medicală bazându-se pe acest ordin. Decizia este bazată pe factori mult mai complecși.
Alte criterii pot fi și de natură economică, demografică, economico-demografică.
Acest ordin nu privește Capitala. Acest ordin privește modalitatea în care DSP sau INSP își face analiza proprie, iar cele două instituții au fost consultate”, a precizat prefectul Capitalei, conform Antena3.
Citeşte şi: Nelu Tătaru, despre obligativitatea vaccinării copiilor: „Părinţii ar putea fi decăzuţi din drepturi”
Întrebat dacă Bucureștiul va intră în carantină de Paște, prefectul Capitalei susține categoric că acest lucru nu se va întâmpla.
„Avem alte măsuri pe care le aplicăm în momentul de față, cu succes, pentru că vedem că rata de infectare scade. Și vom rămâne pe aceste măsuri”, a precizat Alin Stoica.
Potrivit sursei citate, premierul Florin Cîțu nu și-a dat acordul pentru ordinul criteriilor privind carantinarea.
Ordinul, semnat de secretarul de stat Andreea Moldovan, a fost publicat marți în Monitorul Oficial. Prin acest ordin au fost introduse noi criterii pentru carantinarea localităților, respectiv nivelul de testare pentru COVID, rata de incidență și de gradul de ocupare a paturilor din spitale și secțiile ATI.
Mai mult, prin acest ordin se introduce un punctaj pe baza unei grile. Cu cât o localitate are mai multe puncte, cu atât situația epidemiologică este considerată mai gravă și poate intra în carantină.
Astfel, municipiile și zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori riscă să intre în carantină dacă au minimum 60 de puncte, iar restul localităților dacă au minimum 70 de puncte. Rata de incidență cumulată în 14 zile de la care se poate institui carantina este de 3 cazuri la o mie de locuitori, conform G4media.
Pentru ieșirea din carantină este prevăzut un singur criteriu: rata de incidență mai mică de 3 cazuri la o mie de locuitori.