Anunț de ultimă oră despre centralele de apartament. Dezvoltatorii încep să ia măsuri și să treacă la alternative în ceea ce privește încălzirea și optează pentru încălzire prin pardoseală sau centralele de bloc.
Anunț de ultimă oră despre centralele de apartament. Cum se vor schimba prețurile locuințelor dacă se renunță la acest lucru!
Propunerea Ministerului are șanse mari să treacă, iar în acel moment noile contrucții vor avea interzis să instaleze centrale individuale. Din păcate pentru români, în această situație, schimbarea se va vede în prețul final al apartamentelor.
„Va fi analizată în luna ianuarie și vom propune coaliției de guvernare în luna ianuarie o reglementare nouă, adică o interdicție de centrale individuale în blocurile noi. Interdicția nu o să apară de azi pe mâine, dar probabil se va întâmpla până la mijlocul anului. Dacă va fi proiect de lege va trebui să treacă de Parlament, dacă va fi ordonanță de urgență o să apară un pic mai devreme, dar nu se va interveni pentru centralele care sunt deja autorizate”, spune ministrul mediului Tanczos Barna.
Președintele dezvoltatorului Gran Via România spune că doar pe partea instalațiilor costurile cresc cu 15-20%, iar în prețul final al apartamentului, ponderea este de 5%.
„În momentul în care instalezi o centrală de bloc, la o capacitate destul de mare, legea impune să ai fochist 24 de ore. De asemenea, dacă montez centrala pe bloc, la unul de 11 etaje, cel de la parter vrea să aibă apă caldă când dă drumul la apă, cel de la etajul 11 se frige. Pentru a evita astfel de situații, se pun tot felul de instalații care costă.
Personal o consider o măsură bună, de altfel, noi acum am depus documentația în vederea obținerii autorizației de construire pentru proiectul de pe strada Fabrica de Gheața, unde am adoptat deja măsura cu centrala de bloc, la fel și la cea de-a doua fază din proiectul din Aviației. La Constanța nu a mai fost posibil, pentru că aveam deja autorizațiile și ar fi însemnat schimbarea proiectului. Dar ce construim de acum încolo, construim cu centrală de bloc”, ne-a declarat Antoanela Comșa, președintele dezvoltatorului Gran Via România și al Asociației Investitorilor Imobiliari din România (AREI), pentru economica.net.
Citește și: Tanczos Barna: Taxa pe centralele vechi, doar dacă cere Uniunea Europeană