O nouă materie va fi predată în școli. Potrivit unui proiect de strategie națională pentru inteligență artificială, prezentat marți, profesorii vor îngloba inteligența artificială în activitățile de predare la clasă indiferent dacă au profil real sau profil socio-uman.
Ministrul Cercetării, Bogdan Ivan, a spus că acest document care vorbește și despre instruirea profesorilor în domeniul IA, dar plasează cele mai multe activități educaționale la nivelul studiilor universitare, urmează să fie adoptat la nivel de guvern până la sfârșitul anului, scrie edupedu.ro
Mai mult, oficialul a subliniat că documentul folosește ca referință o serie de strategii elaborate până acum în domeniul tehnologiilor sau în domenii conexe, inclusiv SMART-Edu, strategia pentru digitalizarea educației 2021-2027, elaborată în 2020, dar redusă ulterior de la aproape 100 de pagini la doar câteva pagini în proiectul “România Educată”.
Potrivit documentului, este prevăzută introducerea unor discipline opționale la nivel de liceu, ca parte a măsurilor ce au ca obiectiv “creșterea nivelului de înțelegere de bază a populației privind beneficiile” IA.
Astfel, sunt menționate discipline atât la liceele cu profil real, cât și la cele cu profil socio-uman precum și la nivel de formare a profesorilor:
“Dezvoltarea de programe de instruire în fundamentele IA a unor categorii socio-profesionale care interacționează cu populația generală”.
“Includerea unor discipline noi (opționale) respectiv actualizarea unor discipline existente pentru introducerea unor noțiuni fundamentale din domeniul IA în programe de studiu de liceu cu profil real”
“Realizarea de module opționale (curriculum la decizia școlii) de studiu al conceptelor de bază IA pentru școlile și liceele de profil socio-uman de către universități, firme și ONG-uri”.
Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, nu a dat termene concrete la evenimentul de prezentare a proiectului de strategie, dar a subliniat că după intrarea în vigoare a noilor legi ale educației, planurile-cadru “sunt niște coli albe pe care să scriem ceea ce dorim cu toții”.
Oficialul a subliniat că instituția pe care o conduce are “deschidere maximă” și că nu dorește ca planurile-cadru și programele școlare să fie realizate “undeva în laboratoarele ministerului”.
“După intrarea în vigoare, de mai puțin de o lună, a noilor legi ale educației, planurile-cadru și programele școlare putem considera în acest moment că sunt niște coli albe pe care să scriem ceea ce dorim cu toții. Și deschiderea noastră este maximă, în sensul că nu intenționăm să realizăm aceste planuri-cadru și programe școlare undeva în laboratoarele ministerului, iar grupurile de lucru vor conține cu siguranță și experți din afara sistemului de educație. Răspunsul este da. Suntem deschiși pentru asta, pentru că suntem conștienți că în acest moment – îmi place mie foarte mult expresia asta – trebuie să pregătim tinerii noștri pentru o profesie care nu există”, a transmis secretarul de stat în Ministerul Educației.