Banca centrală a Lituaniei a amendat Revolut, cea mai valoroasă companie de tip start-up din Marea Britanie, cu 3,5 milioane de euro (3,83 milioane de dolari) pentru deficiențe în prevenirea spălării banilor, a anunțat instituția luni, potrivit Reuters.
Revolut operează în Uniunea Europeană în baza unei licențe lituaniene și se află sub supravegherea băncilor centrale din Lituania și din zona euro.
Amenda vine în urma unei inspecții de rutină care a scos la iveală „încălcări și deficiențe în monitorizarea relațiilor de afaceri și a operațiunilor”, se arată în comunicatul oficial. Practic, se consideră că Revolut „nu a identificat întotdeauna corect operațiunile sau tranzacțiile suspecte”, însă nu sunt oferite detalii suplimentare.
Citește și : Revolut introduce AI. Ce impact va avea asupra clienţilor băncii
Instituția bancară a transmis că ancheta nu a arătat cazuri concrete de spălare a banilor, ci doar nevoi de îmbunătățire a controalelor care există pe platformă. „Revolut Bank respectă cele mai înalte standarde de conformitate și a colaborat cu banca centrală lituaniană pentru a remedia imediat deficiențele procedurale”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei.
Autoritățile de reglementare arată că fintech-ul a semnat deja un acord de soluționare și a început implementarea de măsuri corective.
Citește și : Şedinţă la BNR. Anunţuri importante pentru toţi românii cu credite UPDATE
Amenda aplicată instituției bancare reprezintă cea mai mare sancțiune aplicată vreodată de banca centrală a Lituaniei și a fost stabilită în funcție de gravitatea neregulilor și de veniturile Revolut Holdings Europe, entitatea ce administrează operațiunile reglementate ale fintech-ului în Spațiul Economic European.
Pentru Revolut Bank UAB, conformarea cu cele mai exigente standarde de reglementare este deosebit de importantă, iar compania colaborează cu Banca Lituaniei pentru a corecta orice deficiență procedurală. Ne-am angajat să implementăm cele mai bune sisteme de control și luptă împotriva criminalității financiare și ne vom concentra, pe mai departe, asupra acestui obiectiv.
Investigația derulată de Banca Lituaniei nu a identificat și nici nu a confirmat cazuri concrete de spălare a banilor, ci a identificat situații în care sistemele de control utilizate la acel moment ar fi putut fi îmbunătățite.
Revolut Bank UAB a informat Banca Lituaniei în legătură cu aceste inadvertențe și a luat măsuri din proprie inițiativă, colaborând cu Banca Lituaniei pe tot parcursul investigației derulate de aceasta