Românii care au contract fie cu PPC, fie cu ENGIE, Hidroelectrica ori E.ON vor avea de scos mai mulți bani din buzunar. Anul 2025 aduce scumpiri pe bandă rulantă și mari neplăceri. Chiar în prima zi din an, preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa au trecut peste pragul simbolic de 50 de euro pentru un Megawatt-oră (MWh), o premieră în ultimele 14 luni.
De la 1 ianuarie au intrat în vigoare noile tarife de distribuție ale energiei electrice, care sunt mai mari cu circa 1% și 26%, în funcție de zona de rețea, dacă ne referim la tarifele pentru joasă tensiune, cele aplicate clienților casnici de către firmele de distribuție. De asemenea, a crescut și tariful de transport al energiei electrice perceput de Transelectrica, cu 22%
Iată cu cât se modifică tarifele de distribuție pentru fiecare dintre cele opt zone de rețea din toată țara, începând cu 1 ianuarie, cu mențiunea că au fost unificate tarifele pentru toate zonele de rețea operate de Electrica (trei) și de PPC (trei).
-Muntenia Sud. Operator este Rețele Electrice (deținut de PPC). Tariful nou la joasă tensiune este de circa 294 de lei/MWh. Este mai mare cu 22% față de cel actual
-Banat. Operator este Rețele Electrice (deținut de PPC). Tarifu nou l la joasă tensiune este de circa 294 de lei. Este mai mare cu circa 20% față de tariful actual.
-Dobrogea. Operator este Rețele Electrice deținut de PPC). Tariful la joasă tensiune este de circa 295 de lei. Este mai mare cu circa 5,7% față de tariful actual.
-Moldova. Operator ese Delgaz Grid (deținut de E.On.). Tariful la joasă tensiune este de 353 lei/MWh, crește cu circa 17%.
-Oltenia. Operator este Distribuție Energie Oltenia (deținut de Macquarie, prin Evryo; cumpărat de la CEZ). Tariful la joasă tensiune este de 363 lei/MWh, creștere de 9%
-Muntenia Nord. Operator este Distribuție Energie Electrică România – DEER (deținut de Electrica). Tariful la joasă tensiune este de 351 lei/MWh, creștere de 0,9%.
-Transilvania Sud. Operator este Distribuție Energie Electrică România – DEER (deținut de Electrica). Tariful la joasă tensiune este de 351 lei/MWh, creștere de 26%.
-Transilvania Nord. Operator este Distribuție Energie Electrică România – DEER (deținut de Electrica). Tariful la joasă tensiune este de 351 lei/MWh, creștere de 18%.
Se pare că acestea ar fi fost impulsionate de expirarea acordului care reglementează tranzitul gazelor ruseşti via Ucraina, precum şi de vremea friguroasă şi dependenţa crescută a continentului de gazele naturale lichefiate, sensibil mai scumpe, informează AFP, citat de Agerpres.
Cum vor fi afectați românii care au contract cu PPC, ENGIE, ori Hidroelectrica sau E.ON? Aceștia ar putea ajunge să plătească mai mulți bani la factura lunară după luna ianuarie.
E de așteptat ca prețurile să crească în continuare. Deși există o mulțime de discuții la nivel înalt, s-ar părea că nu există cale de mijloc.
Un anunț în acest sens a venit și de la grupul rus Gazprom. Acesta a anunțat că livrările de gaze spre Europa via Ucraina vor fi oprite complet, după expirarea acordului pe cinci ani privind tranzitul gazelor ruseşti via Ucraina.
Rămâne de văzut ce se va întâmpla mai departe, dar și cum vor fi afectați clienții casnici, nu doar din România, ci și din restul Europei.