Se schimbă numărul de ore pe care elevii trebuie să îl petreacă la școală. Proiectul realizat de Asociațiile Elevilor din Constanța, București-Ilfov și Vâlcea, împreună cu specialiști ai Organizației Salvați Copiii România, propune o limită de timp în școală pentru elevii de gimnaziu și liceu.
Proiectul a fost depus pe data de 1 februarie la Ministerul Educației și se bazează pe consultări și dezbateri cu peste o mie de elevi din întreaga țară.
Art. 23 alin 2. În orarul școlar, numărul zilnic de ore de activitate nu trebuie să depășească următoarele limite:
a) pentru învățământul primar: 4 ore pe zi;
b) pentru învățământul gimnazial: 5 ore pe zi;
c) pentru învățământul liceal și tehnologic: 6 ore pe zi.
În prezent, doar elevii din învățământul primar au reglementate cele 4 ore de cursuri pe zi.
În actualul statul al elevului, la art. 7, litera q, nu se precizează pe niveluri de învățământ care ar trebui să fie numărul maxim de ore petrecute la școală.
q. dreptul de a i se asigura participarea la orele de curs pentru un număr de maximum 7 ore pe zi, cu excepția orelor prevăzute pentru studiul limbii materne, a istoriei și tradiției minorităților naționale și a învățământului bilingv, conform legii.
Printre propunerile proiectului se regăsește și interzicerea programării a două ore consecutive ale aceluiași obiect de studiu în orar, o măsură menită să ofere o diversitate mai mare în procesul de învățare, potrivit Edupedu.
Cu toate acestea, foarte multe dintre solicitările elevilor sunt deja prevăzute într-un ordin de ministru din 2020 sau în legea Educației, dar nu sunt aplicate în practică.
În plus, elevii mai cer în acest proiect: