Aproape jumătate dintre clienții Revolut (49%) aparțin segmentului de vârstă 25-44 de ani, pe următoarele două poziții, cu aproximativ 19%, situându-se reprezentanții generației Z (18-24 de ani) și cei din segmentul 45-54 de ani. Totodată, Revolut continuă să fie un mijloc de plată popular în rândul celor mai tineri utilizatori de servicii financiar-bancare, cei cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani.
În primul trimestru al anului, românii au efectuat peste 223 de milioane de plăți cu Revolut, din care 69% au reprezentat plăți cu cardurile. Utilizarea intensă a Revolut ca modalitate de plată curentă este susținută de faptul că 79% dintre plățile cu cardurile au fost efectuate pe plan local.
S-au trezit fără bani pe cardul Revolut chiar înainte de Paşte. ANAF nu iartă nimic!
Cum Revolut este folosit cu precădere ca un mijloc de a gestiona plățile de zi cu zi, în primele trei luni ale anului 2025, cheltuielile totale realizate de clienții români au crescut cu 41% față de primul trimestru al anului trecut. Totuși, în raport cu ultimul trimestru din 2024, volumul total al achizițiilor s-a redus cu 3,7%, în condițiile în care finalul de an cuprinde și unele dintre cele mai importante momente comerciale (Black Friday, Crăciunul, Anul Nou). Și numărul total al plăților a crescut în trim. I 2025, cu 33% față de aceeași perioadă din 2024, în timp în raport cu trim. IV 2024 s-a observat o scădere cu 4% a numărului tranzacțiilor față de ultimele trei luni ale anului trecut.
Revolut înglobează în aplicație și funcția de analiză a cheltuielilor, disponibilă din ecranul principal, le oferă clienților posibilitatea de a-și seta limite de buget pentru o anumită perioadă de timp sau de a-și transforma mărunțișul de la plățile efectuate în economii, prin opțiunea „Mărunțiș”.
Cea mai mare parte a bugetului românilor a mers, în primele trei luni ale anului, către divertisment (25%), achiziții de produse nealimentare (15%), achiziții de produse alimentare și de uz casnic (14%), servicii diverse (9%), transport (8%), servicii de alimentație publică, restaurante, fast-food-uri și cafenele (8%), utilități (6%), turism (6%), sănătate (4%).
În timp ce femeile au dat cea mai mare parte a bugetului pe produse nealimentare (21%) și pe cumpărăturile din supermarketuri și magazine alimentare (17%), bărbații au alocat 31% din banii cheltuiți pentru divertisment și 13% pentru achizițiile de produse alimentare și de uz casnic. Pe măsură ce vârsta medie a utilizatorilor crește, se constată cum crește și ponderea cheltuielilor cu produsele de primă necesitate (produse alimentare) în bugetul total (de la 12% pentru GenZ la 24% din buget pentru generația Boomers), în timp ce ponderea cheltuielilor cu divertismentul scade de la aproape 30% în cazul segmentului de vârstă 25-34 de ani la 12% pentru cei de peste 55 de ani.
Există, totuși, multe asemănări între români și alți utilizatori Revolut europeni din principalele piețe ale băncii digitale. De exemplu, britanicii au cheltuit cel mai mare buget cu Revolut pentru achiziții de produse nealimentare (16% din volumul total al plăților efectuate de utilizatorii din această piață). Pe poziția următoare ca pondere s-au situat plățile de servicii de alimentație publică, în restaurante sau fast-food-uri (14%), la egalitate cu achizițiile de produse alimentare și de uz casnic (14%). 13% din bugetul britanicilor s-a dus către servicii, iar 11% către divertisment, în timp ce pentru turism și transport au alocat câte 9%. Pe ultimele poziții s-au situat plățile pentru utilități și servicii medicale (3% fiecare).
Regatul Unit este principala piață a Revolut și țara de origine a celebrului fintech, unde peste 10 milioane de clienți folosesc zilnic cardurile și aplicația pentru a-și administra banii personali.
Dacă venim mai aproape de țara noastră, în Bulgaria și Ungaria, vom vedea care sunt principalele diferențe de comportament al consumatorului în privința utilizării serviciilor de digital banking. Astfel, vecinii de la sud folosesc Revolut pentru cheltuieli din categorii similare celor pe care le regăsim la români. Pe primul loc se află bugetul de cheltuieli pentru divertisment (27% din cheltuielile realizate în trim. I 2025). Pe locul al doilea, cu 17%, sunt achizițiile de produse nealimentare, iar pe poziția a treia cu 12% din bugetul total cheltuit, achizițiile de produse alimentare și de uz casnic. Tot 9% din bugetul bulgarilor se duce pe diverse servicii, 8% pe transport și, respectiv, în restaurante și fast-food-uri. Doar 6% se alocă pentru turism și călătorii, 5% pentru sănătate și 4% pentru utilități. În Bulgaria, Revolut are peste 1 milion de utilizatori persoane fizice.
În ceea ce îi privește pe clienții din Ungaria, aceștia au apelat la Revolut, în primul trimestru 2025, mai ales pentru cumpărăturile de produse nealimentare (21%). Următoarea categorie de achiziții realizate cu precădere cu Revolut a fost cea a produse alimentare și de uz casnic (16%). Clienții maghiari au mai cheltuit 12% pentru servicii, 11% în restaurante și fast-food-uri, 9% pe transport, 8% pe turism și 6% pe utilități. 5% din bugetul total al cheltuielilor din primele trei luni ale anului a mers către sănătate. În Ungaria, Revolut are peste 1,5 milioane de clienți retail.
Anul trecut, Revolut a lansat programul său pan-european de loializare, Puncte Revolut (RevPoints). Această nouă inițiativă a Revolut le permite clienților săi utilizatori de carduri de debit să transforme punctele câștigate ca urmare a plăților realizate cu Revolut în beneficii precum mile de zbor, discount-uri la furnizori de servicii turistice și atracții, la cazarea rezervată cu Sejururi sau la atracțiile turistice propuse de Revolut în secțiunea Activități. Valoarea unui punct Revolut variază în funcție de tipul de plan deținut de client. Punctele Revolut mai au utilitate și atunci când clienți fac plăți către comercianți care folosesc soluția de checkout Revolut Pay. Până la 31 martie 2025, românii au acumulat peste 1,33 milioane de puncte RevPoints, cu o medie de 1.950 de puncte/ client deținător de RevPoints.