UPDATE 12.00: Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a informat că problemele privind indisponibilitatea semnării prin card au fost rezolvate.
„SIUI – online, SIPE – online, CEAS – online, DES – online. Echipa tehnica a CNAS a reuşit să rezolve problema constatată ieri (14.02.2016) cu privire la indisponibilitatea semnării prin card. Începând cu ora 10.15 (15.02.2016) platforma informatică PIAS este funcţională în parametrii proiectaţi„, se arată în comunicatul CNAS.
„De mai bine de 10 zile întreaga platformă electronică a CNAS funcționează cu mare dificultate, însă acum este evident că activitatea întregului sistem sanitar este afectată, atât activitatea medicilor de familie cât și consultațiile în ambulatoriu, efectuarea de analize de laborator, eliberarea medicamentelor în farmacii, internările sau externările din spitale. De aceea avertizăm pacienții că nu se vor putea acorda servicii medicale în timp util, că este foarte probabil ca serviciile medicale, eliberarea actelor medicale, a rețetelor pot fi întârziate sau blocate. Se recunoaşte în sfârşit oficial ceea ce spunem de luni de zile, că sistemul informatic nu este structurat, gândit, dimensionat la nivelul real al solicitărilor din sistem. Nu medicii sunt de vină pentru acest lucru, de aceea solicităm public CNAS să înceteze să mai impute medicilor contravaloarea serviciilor oferite pacienților”, se arată în comunicatul Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.
Citeşte şi Sistemul cardului de sănătate s-a blocat din nou
Mai mult, medicii de familie au subliniat faptul că acest contract pe care îl semnează fiecare „cu Casa (contract de adeziune și NU negociat din punct de vedere juridic!) ne obligă să folosim sistemul informatic al Casei – proprietarul și administratorul sistemului SIUI/CEAS/SIPE/DES și acest lucru nu a fost modificat”. „Ca atare, întrucât comunicatul CNAS nu echivalează cu o lege publicată în Monitorul Oficial, câtă vreme sistemul CEAS nu este funcțional, nici activitatea noastră nu se va desfășura în lipsa acestuia”, susţin aceştia.
„Prin urmare, astăzi, 15 februarie, medicii de familie vor acorda NUMAI CONSULTAȚII FĂRĂ CARD, prevăzute ca obligativitate în contract, copiilor și persoanelor care au adeverințe înlocuitoare de card. În ciuda recomandărilor făcute de CNAS, asigurații care au card de sănătate nu pot primi servicii medicale dacă sistemul CEAS nu funcționează! De asemenea, anunțăm populația că medicii de familie vor asigura urgențele la cabinete, dar fără a elibera documente în relația contractuală cu un partener care nu este capabil să asigure minimul necesar populației plătitoare”, menţionează SNMF.
Marți, 16 februarie, vor avea loc consultări la CNAS privind proiectul de norme la Contractul – cadru, fără să fi avut loc consultări și la proiectul de hotărâre de guvern, așa cum prevedea legea.
„Dacă din ce în ce mai des CNAS este dispusă să depășească barierele impuse de legea în vigoare, noi anunțăm pe această cale ca NU O VOM FACE. Avertizăm CNAS că argumentului amprentei de timp în locul semnăturii cu card va fi preluat la cabinetele medicilor de familie, care vor oferi pacienților doar amprente de consultații, amprente de rețete și amprente de bilete de trimitere, până când CNAS își va asuma acest eșec național și va oferi o soluție alternativă care să nu mai pună pacienții și medicii în dificultate”, se arată în comunicatul de presă.
CNAS a anunţat duminică faptul că utilizărea serviciilor medicale, prescrierea rețetelor și eliberărea medicamentelor prin cardul de sănătate vor putea fi efectuate numai în modul offline începând de duminică până la remedierea unei probleme apărute la sistem. Sistemul cardului de sănătate va redeveni funcțional online în cursul zilei de luni.
Citeşte şi CNAS: Sistemul cardului de sănătate va redeveni funcţional ONLINE de LUNI