ANAF a operat o modificare importantă a cadrului legal ce vizează persoanele juridice străine din Uniunea Europeană care desfășoară activități în domeniul petrolului și gazelor naturale, fără a avea un sediu permanent în România.
Acestea, conform noilor prevederi impuse de ANAF, trebuie să se înregistreze fiscal. Modificarea este parte a unei strategii mai largi de clarificare a obligațiilor fiscale ale entităților nerezidente în România și vizează, în special, modul în care acestea trebuie să își îndeplinească obligațiile fiscale, notează ziarulargesul.
Astfel, potrivit noilor reglementări, persoanele juridice străine din sectoarele petrolului și gazelor naturale trebuie să se înregistreze fiscal în România. Chiar dacă nu au sediu permanent în țară, aceste entități sunt obligate să își declare și plătească impozitul suplimentar pe cifra de afaceri.
Pentru îndeplinirea acestei obligații, sunt două opțiuni: fie persoana juridică nerezidentă își îndeplinește obligațiile fiscale direct, fie desemnează un reprezentant care să se ocupe de calcularea, declararea și plata impozitelor.
Administrația acestor contribuabili va fi realizată de ANAF prin Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice București, secțiunea pentru Contribuabili Nerezidenți.
Pe de altă parte, ANAF a extins reglementările pentru operatorii din domeniul jocurilor de noroc.
Concret, a fost introdus un nou câmp în formularul 015, intitulat „Taxe datorate potrivit legislației din domeniul jocurilor de noroc”. Acest câmp va permite operatorilor nerezidenți din sectorul jocurilor de noroc să declare taxele corespunzătoare activităților lor.
Modificările au fost implementate pentru a clarifica faptul că operatorii cu licență de clasă a II-a nu au autorizație de exploatare și, prin urmare, nu se supun anumitor reglementări fiscale, o distincție importantă în contextul reglementărilor fiscale din România.
Citește și PPC face un anunț extrem de important legat de facturi. Ce se întâmplă de-acum încolo
Tot ANAF aduce și clarificări importante pentru alte tipuri de contribuabili nerezidenți.
Persoanele fizice impozabile nerezidente care doresc să se înregistreze pentru TVA printr-un reprezentant fiscal trebuie să o facă la autoritatea fiscală aflată în raza teritorială a sediului acestuia.
Analiza chestionarului de rezidență fiscală al persoanelor juridice străine: Companiile străine vor trebui să depună chestionarul de rezidență fiscală la autoritatea fiscală centrală aflată în raza teritorială a conducerii efective a acestora.
Pentru a alinia reglementările la noile cerințe, ANAF va actualiza formularele utilizate pentru înregistrarea fiscală a contribuabililor nerezidenți. Printre acestea se numără formularele 015 și 700, care vor reflecta noile obligații fiscale referitoare la impozitul suplimentar aplicat sectoarelor petrolului și gazelor naturale.
Potrivit ANAF, aceste schimbări sunt menite să îmbunătățească administrarea fiscală și să asigure un proces mai clar și eficient pentru toți contribuabilii nerezidenți din România, în concordanță cu noile reglementări și standarde europene.
Citește și Când se plătesc pensiile în februarie. Au fost anunțate datele exacte!