Anunţ IMPORTANT de la ANRE. Piaţa gazelor din România va fi complet liberalizată

România a primit de la Comisia Europeană o amânare până la finele anului pentru conformarea la legislaţia din sectorul gazelor, după ce autorităţile române au propus un nou calendar de liberalizare a pieţei, care se va finaliza la 1 aprilie 2021, potrivit lui Claudiu Dumbrăveanu, director în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).
Iulian Tudor
27 sept. 2019, 13:31
Anunţ IMPORTANT de la ANRE. Piaţa gazelor din România va fi complet liberalizată

În cadrul unei proceduri de infringement în sectorul gazelor, România avea termen până la 26 septembrie pentru a se conforma legislaţiei europene, în caz contrar urmând să fie trimisă la Curtea Europeană de Justiţie.

„Am cerut o amânare cu trei luni a termenului din avizul motivant, care era 26 septembrie. În urma documentelor trimise de partea română, care au inclus solicitarea de amânare, justificarea solicitării şi actele legislative propuse, Comisia Europeană a acceptat o amânare cu trei luni a termenului de conformare, respectiv 26 decembrie”, a arătat Dumbrăveanu.

Preţul gazelor a explodat: a ajuns la un nivel dublu faţă de cel de pe pieţele internaţionale

Autorităţile române sunt obligate să emită până atunci cadrul legislativ.

„La Senat există un proiect de modificare a Legii 123 (Legea-cadru a energiei electrice – n. r.). Noi am profitat de acest lucru şi am făcut amendamente pe această iniţiativă parlamentară. Săptămâna viitoare va fi luată în discuţie în Senat această iniţiativă, noi sperăm să fie aprobată în forma pe care noi am amendat-o, împreună cu Ministerul Energiei. Apoi va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, sperăm în regim de urgenţă”, a recizatreprezentantul reglementatorului.

ANRE a propus Comisiei Europene trei etape de conformare.

„O etapă este până la 31 martie 2020, în care va rămâne situaţia din prezent, întrucât cantităţile de gaze alocate la preţ de 68 de lei deja au fost contractate, iar contractele deja s-au executat. În perioada 1 aprilie 2020 – 31 martie 2021, va exista o perioadă de tranziţie în care 50% din necesarul casnicilor şi al termocentralelor va fi asigurat în regim reglementat, iar 50% vor fi achiziţionate de către aceştia de pe piaţa concurenţială. Tot în această perioadă va fi elaborat şi un program de gas release, de către ANRE, care să înlocuiască actualele prevederi privind obligaţiile de tranzacţionare pe pieţe angro de gaze naturale. Tot în această etapă va fi definit şi cadrul pentru protecţia consumatorilor vulnerabili”, a continuat Dumbrăveanu.

De la 1 aprilie 2021, piaţa va fi liberalizată complet, atât pe segmentul angro, cât şi pe cel cu amănuntul.

Totodată, contribuţia de 2% din cifra de afaceri a operatorilor licenţiaţi, care merge în bugetul ANRE, conform OUG 114/2018, va fi abrogată atât pentru companiile din sectorul gazelor, cât şi pentru cele din energie electrică, a adăugat Dumbrăveanu.

„Acest lucru se va face prin modificarea legii de funcţionare a ANRE. Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată, iar cea decizională este Senatul. Sperăm ca şi acest proces să se termine până la sfârşitul anului”, a precizat el.

Întrebat ce se va întâmpla cu sumele colectate până acum din această taxă, Dumbrăveanu a spus că nu poate răspunde, însă a dat asigurări că aceşti bani vor fi cheltuiţi eficient, iar tranzacţiile vor fi supuse auditării Curţii de Conturi.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Locul bizar în care nicio busolă nu funcționează. I se mai spune și “al treilea pol magnetic al Pământului”
Capital.ro
Pierzi instant permisul auto. Se va da ordin UE, lege și în România: Nu se discută
Playtech.ro
Două eleve din România au obținut 2 medalii de argint și 2 de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete 2024
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Turist român, păcălit de polițiștii turci. A plătit o taxă inexistentă
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Gratis pentru mii de proprietari de casă din România. Primesc și teren. Faci contract cu Primăria
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Primele decese din lume cauzate de virusul Oropouche înregistrate în Brazilia
MediaFlux
BANI în plus la PENSIE. Pensionarii care vor beneficia de 2 MAJORĂRI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!