Anunț important de la RAR! În ce condiții șoferului i se poate refuza efectuarea ITP

Inspecția tehnică periodică (ITP) a autoturismului este o obligație pe care o au toți proprietarii de mașini. În anumite situații însă, unui șofer i se poate refuza efectuarea ITP la stațiile autorizate de Registrul Auto Român (RAR).
Irina Dumitrescu
16 mart. 2025, 10:00
Anunț important de la RAR! În ce condiții șoferului i se poate refuza efectuarea ITP

Fără ITP la zi, un autovehicul nu poate circula legal pe drumurile publice din România.

Periodicitatea cu care trebuie făcută ITP depinde de vechimea autovehicului. Astfel, pentru mașinile cu până în trei ani vechime, prima inspecție tehnică periodică trebuie făcută la trei ani de la data primei înmatriculări. Pentru mașini cu vechimea între trei și 12 ani, ITP se efectuează la fiecare doi ani. Pentru autoturismele mai vechi de 12 ani, ITP trebuie făcută în fiecare an.

Inspecția tehnică se face la una dintre stațiile autorizate de RAR. Înainte de a merge să facă ITP, proprietarul unui autovehicul trebuie să se asigure că are toate documentele necesare.

Documente necesare pentru ITP

  • certificatul de înmatriculare (talonul)
  • cartea de identitate a vehiculului (CIV)
  • actul de identitate al proprietarului
  • polița RCA valabilă

Citește și Proprietarii de apartamente din România care vor plăti o taxă de 700 de lei. Suma creşte în funcţie de numărul de camere ale apartamentului

Un alt aspect esențial este legat de starea în care se află mașina (interior și exterior), deoarece vehiculele neîngrijite pot întârzia procesul de verificare.

Concret, în cazul unui autovehicul foarte murdar, stația poate refuza efectuarea ITP!

RAR a furnizat un exemplu recent din această categorie. Un șofer a venit la reprezentanța RAR din Sibiu cu un autoturism care arăta, la propriu, ca un coș de gunoi. Mașina avea interiorul plin de deșeuri, însă cei de la stația de verificare au decis să facă o excepție și să efectueze ITP, deoarece șoferul era însoțit de un copil.

RAR a făcut publice imagini cu interiorul autoturismului respectiv, subliniind de ce este important ca șoferii să vină pentru ITP cu mașinile îngrijite.

”Pentru anumite servicii este necesară verificarea stării tehnice a vehiculului, iar un grad ridicat de murdărie poate duce la scăderea vizibilității asupra unor elemente de caroserie corodate excesiv sau a unor componente ale articulațiilor roților, dar poate masca și un parbriz fisurat sau uzura în exces a anvelopelor etc.”, au transmis reprezentanții RAR.

În cazul mașinilor neîngrijite, stația de verificare are dreptul să amâne efectuarea ITP, până când autovehiculul este adus la standardele de curățenie normale.

”Colegii noștri vor pierde timp pentru curățarea respectivelor elemente pe care urmează să le inspecteze sau, în ultimă instanță, vă pot solicita să mergeți să spălați autovehiculul și să reveniți pentru continuarea procedurilor.

Autovehiculul din imagini a fost adus la reprezentanța RAR Sibiu pentru verificările tehnice necesare redobândirii certificatului de înmatriculare. În astfel de situații, legislația ne permite să amânăm efectuarea serviciilor solicitate și să-l îndrumăm pe proprietar întâi către o spălătorie. Suntem oameni, iar în acest caz colegii noștri au făcut o excepție, deoarece șoferul era însoțit de un copil”, au mai spus cei de la RAR, citați de evz.

Citește și Categoria de pensionari care primește 1.000 de lei în plus la pensie din aprilie. Acești români lucrează doar până la 60 de ani

DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Spynews
“Oxicomana lui Vlad Pascu”, postare sfâșietoare, după moartea suspectă a lui Rareș. Cine l-ar fi găsit decedat în casă
Bzi.ro
Dan Capatos, de urgență pe masa de operație! „Anestezie totală, intubare…”
Fanatik.ro
Până la ce oră circulă metroul în noaptea de Înviere 2025. Program special anunțat de Metrorex pentru zilele de Paște
Capital.ro
Regulă nouă pentru gunoi. Românii trebuie să anunțe la primărie. Se aplică chiar din luna Aprilie
Playtech.ro
Unde poţi obţine cel mai uşor cetăţenia, în Europa? Ţările blânde cu străinii
DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Adevarul
Imagini tulburătoare din locuința lui Gene Hackman și a soției sale, făcute publice de autorități: mizerie, șobolani și urme de sânge
wowbiz.ro
Ultimele imagini cu Rareș Ion, prietenul lui Vlad Pascu, înainte de a fi găsit mort în casă. Tânărul de 20 de ani s-a filmat într-o ipostază tulburătoare
Spynews
A pus punctul pe i! Decizia radicală a Georgianei Lobonț în legătură cu familia ei. Nu mai vrea niciodată să treacă prin asta!
Spynews
Ce decizie a luat Sânziana Negru pentru casa ei din Moldova. A făcut schimbări majore de când a început lucrările: “M-am speriat când am văzut”
Evz.ro
Mari schimbări la BAC. Anunț de ultimă oră de la Ministerul Educației
Ego.ro
EXCLUSIV Ce s-a întâmplat cu Armin Nicoară, imediat după ce a născut Claudia Puican
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Val de căldură în România, înainte de Paște. Când va fi cea mai călduroasă zi din această primăvară
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut-o pe cea mai iubită cântăreață de muzică populară. Rămâne veșnic în amintirea tuturor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Noi detalii ies la iveala in cazul celor doi tineri rezidenti, de la Spitalul Sfantul Spiridon, din Iasi, care s-au stins unul dupa celalalt…. Dezvaluirile facute de colegii lor de la spital
MediaFlux
Se dau bani retroactiv pentru milioane de seniori începând din mai! Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a confirmat recalcularea pensiilor
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți