Toate persoanele infectate cu HIV, virusul imunodeficienței umane care provoacă SIDA, trebuie să ia medicamente antiretrovirale cât mai curând posibil după diagnosticare, recomandă Organizația Mondială a Sănătății (OMS) într-un comunicat ce extinde directivele actuale în domeniu pentru cele 194 de state membre, publicat miercuri la Geneva.
Aceasta înseamnă că 37 de milioane de persoane ar trebui să fie pe tratament, relatează Reuters.
Potrivit OMS, studii clinice recente au confirmat faptul că administrarea timpurie a tratamentului a prelungit durata de viață a persoanelor infectate cu HIV și a redus riscul de transmitere a virusului la partenerii lor.
Tuturor persoanelor cu risc „substanțial” de a se infecta cu HIV ar trebui să li se prescrie un tratament antiretroviral preventiv, nu doar bărbaților care întrețin relații sexuale cu bărbați, se spune în comunicatul OMS.
„Toată lumea care trăiește cu HIV are dreptul la tratament pentru salvarea vieții. Aceste noi directive sunt un pas foarte important spre garantarea accesului imediat la tratament antiretroviral pentru toate persoanele infectate cu HIV”, a declarat Michel Sidibe, director executiv al Programului Națiunilor Unite privind HIV/SIDA (UNAIDS).
Conform estimărilor UNAIDS, extinderea tratamentului antiretroviral la toate persoanele infectate cu HIV și a opțiunilor de protecție pot ajuta la prevenirea a 21 milioane de decese legate de SIDA și a 28 de milioane de noi infecții până în 2030.