Potrivit Biroului de presă al Majestății Sale Regele Mihai I, joi, de la ora 11,00, va fi inaugurată Școala „Regina-mamă Elena”, din sectorul 6, strada Fabricii, nr. 22. Evenimentul omagiază împlinirea, pe 3 mai, a 120 de ani de la nașterea reginei.
Vineri, de la ora 12,00, la Templul Coral din București, va avea loc o ceremonie organizată de Federația Comunităților Evreiești din România, cu ocazia împlinirii a 120 de ani de la nașterea reginei-mamă Elena, căreia în anul 1993, la unsprezece ani de la moarte, Statul Israel și Institutul Yad Vashem i-au conferit titlul și medalia de „Drept Între Popoare” pentru zecile de mii de vieți de evrei salvate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
La evenimente vor lua parte principesa Margareta, principele Radu, principesele Elena și Maria și Alexander Phillips Nixon.
În aceeași zi, la ora 18,00, în foaierul Sălii Radio din Strada General Berthelot, va avea loc lansarea volumului „Anul Regal”, publicat de Editura Adenium, iar de la ora 19,00, la Sala Radio, va fi organizat un concert regal dedicat sărbătoririi a 150 de ani de la fondarea Casei Regale a României. Cele două evenimente vor fi onorate de participarea principelui Radu, principeselor Elena și Maria și a lui Alexander Phillips Nixon.
Sâmbătă, la ora 11,00, în prezența principelui Radu, va avea loc la Stadionul Național de Rugby din Capitală finala Cupei Regelui la Oină, iar la ora 12,00, la Castelul Pelișor, va fi vernisată expoziția „Arhitectură și regalitate 1866 — 1881 — 2016”, realizată de acad. Răzvan Teodorescu, Augustin Ioan, Marius Marcu Lăpădat, Ionel Stoicescu și Octavian Carabela.
Organizată de Fundația Creart, Institutul Cultural Român, Uniunea Arhitecților și Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, expoziția omagiază aniversarea a 150 de ani de la fondarea Casei Regale a României și cuprinde trei secțiuni: Arhitectura regilor și reginelor României, Arhitectura reprezentativă în România influențată de regalitate și de monarhi, precum și Expoziția expozițiilor regale.
La vernisaj vor lua parte principesa Elena și Alexander Phillips Nixon.
Luni, 9 mai, la ora 11,00, în Aula Mare a Academiei Române, va avea loc o sesiune solemnă dedicată sărbătoririi a 150 de ani de la crearea Casei Regale a României, în cadrul căreia principesa Margareta, Custodele Coroanei, va lua cuvântul în numele Familiei Regale.
Vor fi prezenți principele Radu, principesa Elena și Alexander Nixon, principesa Sofia, arhiducesa Maria Magdalena și baronul Hanns Ulrich de Holzhausen.
Marți, 10 mai, la ora 10,45, la Statuia Regelui Carol I din Piața Palatului Regal, se va desfășura o ceremonie militară și se vor depune flori. Vor participa Orchestra Reprezentativă a Armatei și Regimentul 30 Gardă ”Mihai Viteazul”.
În aceeași zi, de la ora 13,20, pe terasa Castelului Regal Peleș, va fi organizată ceremonia înălțării Stindardului Regal pe catargul din turnul edificiului, pentru prima oară după anul 1947.
Stindardul Regal va fi ridicat la sosirea pe terasa castelului a Custodelui Coroanei, la eveniment fiind de față principele Radu, principesa Elena, Alexander Phillips Nixon, principesa Sofia, arhiducesa Maria Magdalena și baronul Hanns Ulrich de Holzhausen.
La ceremonie vor participa membri ai personalului Casei Majestății Sale Regelui de la Palatul Elisabeta și de la Castelul Săvârșin, orchestra Academiei Forțelor Aeriene de la Brașov, personalul Muzeului Național Peleș, invitații Familiei Regale veniți din străinătate pentru jubileul de 150 de ani.
În aceeași zi, vor fi organizate un Garden Party și un Concert Regal la Castelul Peleș, toți cei care doresc să fie alături de Familia Regală, la aniversarea a 150 de ani de la fondarea Casei Regale, fiind bine-veniți pe peluza Castelului Peleș, cel mai târziu la ora 17,00.
Muzica Reprezentativă a Armatei va susține un concert pe terasa castelului, între ora 17,00 și 18,00, iar Familia Regală va ieși pe balcon pentru a saluta invitații, la ora 18,00. Trei avioane ale Iacărilor Acrobați vor survola parcul regal.
La ora 18,30, va începe concertul susținut de Camerata Regală, dirijat de Tiberiu Soare, având ca soliști pe violonistul Remus Azoiței și tenorul Teodor Ilincăi.
Accesul presei la toate aceste evenimente este liber.